29 Aprila, 2024
Aktuelno Ekonomija Kuhinja Regija

Na “Sudžuka festu” među najboljima i sudžuk iz Novog Pazara

Održan Prvi međunarodni festival sudžuke “Sudžuka fest 2021”, foto: PrtSc TV Brčko

U distriktu Brčkom u Bosni i Hercegovini održao  se prvi međunarodni festival suhomesnatih proizvoda pod nazivom “Sudžuka fest”. Na festivalu su učestvovali  proizvođači suhomesnatih proizvoda iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

Regionalna turistička organizacija (RTO) Sandžaka u saradnji sa Centrom za kulturu, turizam, omladinu i sport iz Tutina i Turističkom organizacijom Sjenice animirala je brojne proizvođače suhomesnatih proizvoda iz Novog Pazara, Sjenice i Tutina čiji su proizvodi predstavljeni na ovom festivalu. Kvalitet proizvoda ocjenjivali su stručnjaci sa Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu 5. februara, a proglašenje je bilo 12.februara.

Najboljim sudžukom proglašen je proizvod mesare “Meša” iz Zenice, u BiH najbolji pravi mesara “Kod Opana” iz Brčkog, a u Srbiji mesara “Atko” iz Novog Pazara.

Najbolji sudžuk u industrijskoj proizvodnji pravi crnogorska “Franka” iz Bijelog Polja, dok je u kategoriji “najbolji sudžuk Brčko distrikta” proglašen onaj iz mesare “Kalić”.

Organizator ove privredno-turističke manifestacija je “Voćni klub” iz Brčkog.

Direktor RTO Sandzaka Haris Gegić se zahvaio svim mesarima i proizvođačima suhomesnatih proizvoda  iz Sandžaka koji su uzele učešće na ovom prvom festivalu “Sudžuka fest” u Brčkom i nada se uspješnoj privredno -turističkoj saradnji u narednom periodu  sa organizatorom “Voćnim klubom”iz Brčkog.

“Važno je da promovišemo sudžuk proiveden kod nas na tradicionalan način i da učinimo da sudžuk iz sandžačkih opština, kao jedan izuetno vrijedan gastro proizvod bude promovisan u Bosni I Hercegovini, Hrvatskoj i van Srbije. Ovo je bilo značajno što se prvi put pojavljujemo na bosanskom tržištu i što znamo da je visok kvalitet proizvoda naših mesara”, istakao je Gegić dodavši da je na ovom prvom festivalu sudžuka u regiji učestvovalo devet mesara iz Novog Pazara.

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: