29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Misija OEBS-a u Srbiji organizuje takmičenje studenata prava kroz simulaciju suđenja pri prolećnoj školi prava, u Novom Pazaru

Takmičenje studenata prava kroz simulaciju suđenja održava se ove nedelje u Novom Pazaru u okviru prolećne škole prava, koju je podržala Misija OEBS-a u Srbiji. Studenti prava će na takmičenju učestvovati u simulacijama krivičnih i parničnih postupaka.

Simulacijama suđenja  će početi u petak, 23. aprila sa početkom u 8:30 sati, 23. aprila u  zgradi Višeg suda u Novom Pazaru.

Prolećna škola prava deo je projekta koji podržava Misija OEBS-a u Srbiji u partnerstvu sa lokalnim pravosudnim i akademskim institucijama. Tokom proteklih mesec dana, grupa od 24 studenata prava iz Novog Pazara prošlo je obuku koju su vodili iskusni pravnici, sudije, tužioci, advokati i profesori, i tako se pripremali za uloge u postupku simulacije suđenja koja će biti odražana u skladu sa važećim procesnim pravilima u domaćem zakonodavstvu.

“Cilj projekta, koji se sprovodi već drugu godinu zaredom, je sticanje stručnih znanja studenata prava u Novom Pazaru, njihovo bolje upoznavanje sa institucijama vladavine prava u Republici Srbiji i sticanje praktičnog iskustva, uz istovremeno umrežavanje sa, advokatima, sudijama i tužiocima i studenatima različitih profila, saopšteno je iz Misije OEBS-a u Srbiji, Kancelarije u Novom Pazaru.

Podsjća se da je Ova aktivnost deo je projekta koji sprovodi Misija OEBS-a u Srbiji ,a koji uključuje program simulacije suđenja, šestomesečni program stručne prakse sa državnim institucijama u Beogradu i obuku za polaganje pravosudnog ispita za mlade stručnjake iz jugozapadne Srbije.

Od početka projekta, preko 55 muškaraca i 70 žena koji/e su učestvovali/e u projektnim aktivnostima, stekli/e su znanja o radu institucija koje podržavaju vladavinu prava, praktično iskustvo i priliku da postanu deo šire pravne i stučne zajednice Republike Srbije. Projekat se sprovodi uz podršku Stalne misije SAD pri OEBS-u i ambasade Švajcarske u Beogradu.

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: