20 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Sandžak Srbija

BNV: Bosna i Hercegovina se može definisati kao matična država sandžačkih Bošnjaka

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) pozdravlja odluku ministara vanjskih poslova zemalja Evropske unije da predlože usvajanje Strateškog kompasa za sigurnost i odbranu Evropske unije.

“Posebno nas raduje činjenica da Strateški kompas znčajnu pažnju poklanja i daje važnost bezbjednosti i stabilnosti Zapadnog Balkana i očekujemo da bude potvrđen od organa Evropske unije”, saopšteno je iz BNV-a.

Ministri vanjskih poslova zemalja Evropske unije Strateškim kompasom saglasili su se i istakli kao poseban interes da se podrži suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, zasnovan na principima ravnopravnosti i nediskriminacije svih građana i naroda.

Bošnjačko nacionalno vijeće smatra da je jedino ispravno istrajati na uređenju Bosne i Hercegovine države svih njenih građana.

“Kao zemlja ravnopravnih građana, Bosna i Hercegovina se može definisati kao matična država sandžačkih Bošnjaka. Na ovaj način definisana Bosna i Hercegovina legitimisala bi se i potpisala sporazum sa Srbijom o zaštiti i zastupanju interesa bošnjačkog naroda u Sandžaku i Srbiji”, poručuju iz predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji.

Ocjenjuje se da insistiranje na ravnopravnost naroda je diskriminirajuća formulacija za građane Bosne i Hercegovine, na taj način se dodatno produbljuju etničke podjele u Bosni i Hercegovini, a onemogućuje se sprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić-Finci“.

“Izražavamo nadu da će šefovi država i vlada zemalja članica Evropske unije usvojiti Strateški kompas za sigurnost i odbranu EU, da će se podržati suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine kao države ravnopravnih građana, i da će se usvajanjem Strateškog kompasa postaviti temelji mira i stabilnosti u Evropi i na Zapadnom Balkanu”, poručeno je iz BNV-a.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: