26 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina

Iz Sarajeva krenula grupa učesnika Marša mira

Pohodit će osmodnevni put dug više od 280 kilometara koji će prepješačiti u spomen na hiljade Srebreničana koji su jula 1995. godine prešli put od skoro 100 kilometara da bi pronašli spas u Tuzli, prenosi Anadolija.

Grupa građana u subotu ujutro je u organizaciji Udruženja “Svjedoci svog vremena” krenula od Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992–1995 na deseti “Marš mira Sarajevo – Nezuk – Srebrenica”, pod nazivom “Marš sjećanja na žrtve genocida zaštićene zone Ujedinjenih nacija”.

Pohodit će osmodnevni put dug više od 280 kilometara koji će prepješačiti u spomen na hiljade Srebreničana koji su jula 1995. godine prešli put od skoro 100 kilometara da bi pronašli spas u Tuzli.

Jedan od organizatora Marša Muhamed Papić izjavio je da ove godine iz Sarajeva kreće 18 učesnika.

“Deseti put zaredom idemo iz Sarajeva do Nezuka i onda se priključujemo tradicionalnom Maršu mira. Iz Sarajeva će krenuti 18 učesnika, a u Nezuku će nam se priključiti još pet kolega. Imamo ljude iz Bihaća, Travnika, dvojicu prijatelja iz Turske i iz Sarajeva”, rekao je Papić novinarima.

Napomenuo je da je će i ove godine ići ustaljenom trasom kao i prethodnih.

Organizatori su izjavili da su, poštujući sve epidemiološke mjere, ove godine odlučili ograničiti broj učesnika Marša.

Dodali su da ovaj pohod organiziraju u znak sjećanja na nevino ubijene građane iz Srebrenice, ali i one iz mjesta koje će posjećivati na tom putu.

Izvor:Anadolija

Foto; Marš mira_fb

Povezane vijesti

%d bloggers like this: