28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Srbija: E-prodavnica “Naše čarolije” za pomoć obolelima od multipla skleroze

Centar za društvene integracije (CDI) realizuje projekat „Povećanje zapošljivosti OSI kroz izgradnju inkluzivnog poslovnog ekosistema“. Formiranjem e-prodavnice pomažu obolelima od multipla skleroze (MS).

Kako ističu iz ovog udruženja glavni cilj projekta je ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom kako bi u skladu sa svojim mogućnostima doprinele poboljšanju sopstvenog života.

Korisnici su osobe obolele od multiple skelroze kod kojih su očuvani fini pokreti prstiju i šake. Vredne članice udruženja obolelih od multiple skleroze godinama unazad izrađuju ukrasne i dekorativne predmete ali im je zbog otežane pokretljivosti prodaja tih predmeta otežana.

Za potrebe projekta je izrađena i e-prodavnica, a osobe sa invaliditetom prolaze obuku o načinu plasmana i ažuriranju e-prodavnice.

Predsednica CDI iz Vranja, Anita Stojanović je rekla da su u prethodna tri meseca, u okviru ovog projekta Udruženju obolelih od multipla skleroze Pčinjskog okruga i iz Vranja, pomogli da naprave elektronsku prodavnicu.

“U okviru svoje radionice oni različitim tehnikama izrađuju dekorativne predmete od raznih materijala. Te predmete zbog covid pandemije nisu uspeli da prodaju i ostali su u zalihama. Svi ti članovi zbog bolesti imaju primanja koja iznose oko 15 hiljada dinara od kojih ne može da se živi i ovo bi im bio dodatni prihod”, kazala je Stojanović.

Kupovinom predmeta pomaže se rad Udruženja obolelih od multipla skleroze, e-prodavnica “Naše čarolije” je počela sa radom.


Svi izrađeni predmeti postavljeni su na e-prodavnicu i na taj način će žene, sem materijalne dobiti, steći svest o sopstvenoj korisnosti, kao i o mogućnostima korišćenja svojih preostalih (invaliditetom neoštećenih) potencijala kroz izradu unikatnih predmeta.

Zahvaljujući znanju stečenom tokom projekta, žene sa invaliditetom će po završetku projekta biti u stanju da samostalno ažuriraju i postavljaju predmete na E-prodavnicu i da od njihove prodaje dodatno zarađuju.

Na ovaj način Centar za društvene integracije želi da motiviše osobe sa invaliditetom kako bi se integrisale u društvene tokove i time dale doprinos sredini u koji žive.

Prodajom proizvoda članice će skrenuti pažnju na svoje postojanje jer će plasirati na tržište unikatne, ručno izrađene predmete, koji će uz pomoć e-prodavnice postati dostupni kupcima.

Projekat se realizuje uz finansijsku podršku grada Vranja.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: