27 Februara, 2024
Aktuelno Društvo Prijepolje

Medžlis IZ-e Prijepolje: Zaustaviti sve aktivnosti koje mogu dovesti do narušavanja mira i dobrih odnosa Bošnjaka i Srba

Medžlis IZ-e Prijepolje Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) je u reagiranju povodom tuče učenika u Tehmičkoj školi najoštrije osudio svaku vrstu nasilja, koje može dovesti do neželjenih posledica za pojedinca i društvo.

Saopštenjem poziva sve relevantne subjekte da zaustave sve aktivnosti koje mogu dovesti do narušavanja sklada i harmonije, mira i dobrih međunacionalnih odnosa Bošnjaka i Srba u Prijepolju.

“Javnost u Prijepolju je uznemirena nizom incidenata koji su se desili proteklih dana u našem gradu od strane mladih, a koji uključuju pozive i poticanje na nasilje, diskriminaciju, vjersku netrpeljivost i mržnju, do onih najnovih, koji svojim djelovanjem pokušavaju uzeti pravdu u svoje ruke.Poštovanje drugih, nezavisno od njihove vjerske, kulturne ili etičke pripadnosti mora biti zaštićeno od svih, u interesu svih. Kao društvo moramo biti svjesni ĉinjenice da izazivanje i poticanje na nasilje i mržnju, kao i samo nasilje ne smije definisati naše muđusobne odnose i da je osuda i sankcionisanje ovakvih djela obaveza svih nas”, navodi se u saopštenju..

Apeluju na sve građane da ostanu smireni i da pokažu visok stepen tolerancije, strpljenja i međusobnog poštovanja.

Medžlis IZ-e Prijepolje je pozvao i sve medije “da se odgovorno ponašaju, te da svojim naslovima u težnji za senzacijom ne podgrijavaju nacionalnu i vjersku mržnju i netrpeljivost, već da daju doprinos smirivanju strasti i rješavanju problema”.

Navedeno je da je u nemilom dgađaju dvorištu Tehničke škole u Prijepolju 22. januara povrijeđen jedan učenik.

MUP Srbije je ranije danas saopštio da će protiv sedamnaestogodišnjeg učenika zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična djela izazivanje vjerske i nacionalne mržnje i netrpelјivosti i teška tjelesna povreda biti podnešena krivična prijava .On se sumnjiči da je juče u hodniku srednje škole u Prijepolјu naneo tešku tjelesnu povredu u vidu preloma nosne kosti šesnaestogodišnjaku nakon što mu je pokazao snimak na kojem ovaj šesnaestogodišnjak, sa još tri osobe, pjeva pjesme u kojima se iskazuju nacionalna mržnja i netrpelјivost, a koji je objavlјen na društvenim mrežama.

Ovaj događaja je povezan sa četvoricom mladića koji su na Božić, na jednoj proslavi u Prijepolji pjevali “Božić je, pucaj u džamije” i taj snimak objavili na društvenim mrežama.

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: