27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

Objavljeni podaci o prikupljenim kurbanima i podijeljenom kurbanskom mesu, približan broj uplata prvi put saopštili predstavnici Islamske zajednice u Srbiji (IZuS)

Dvije islamske zajednice prikupile blizu 4 hiljade kurbanskih uplata, Udruženje građana “Svetionik” podijelilo 1.500 kurbanskih paketa.

Mešihat IZ-e Sandžaka Rijaseta Islamske zajednice Srbije objavio je da je za Kurban bajram 2021. godini prikupio 1958 uplata kurbana i podijelio 6.460 kesa sa kurbansim mesom.

“Kurbani su podijeljeni u pet sandžačkih opština Novi Pazar, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Sjenica i Tutin, kao i u Beogradu.

Kako navode preostali dio kurbana biće iskorišćen za obrazovne institucije Mešihata, medrese u Novom Pazaru i Prijepolju i dječje vrtiće.

Po prvi put su, navodeći konkretan broj, predstavnici Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) saopštili ukupan broj prikupljenih kurbana, ocjenivši da je kurbanska akcija i ove godine uspješno je realizirana.

Potpredsjednik Mešihata IZ u Srbiji Rešad ef. Plojović je za STV izjavio da je ukupnim broj kurbana ove godine približio broju od 2 hiljade.

“Bez obzira na sve poteškoće i izazove s kojima smo se suočavali kurbanska akcija završena je u rekordnom vremenu. Ove godine smo je u ovom dijelu Sandžaka provodili na tri lokacije- Novom Pazaru, Tutinu i primarno u Sjenici gdje je zaklano oko 150 krupnih grla, u Pazaru oko 30, u Tutinu s više od 30 s ukupnim brojem kurbana koji se ove godine približio broju od 2 hiljade”,rekao je Plojović

Predočeno je da je ova IZ-a podjelu vršila u jednom danu na 25 mjesta na području beogradsko-novosadskog muftijstva, te da je kurbansko meso dobilo više od tri hiljade porodica i riječ je o kurbanima četvrtina ovce od 5 do osam, neke i više od deset kilograma. Uskoro će, najavili su i sjednica Mešihata gdje će biti iznesene sve informacije.

– “Prijatelj je prijatelju Svetionik”, podijelili 1.500 kurbanskih paketa

UG “Svetionik” je objavilo da su u toku Bajrama podijelili 1.500 kurbanskih paketa, 217 humanitarnih paketa, 700 komada garderobe putem humanitarnog butika “Kocka” i 152 paketića za najmlađe.

I ovog Bajrama uspjeli smo da dokažemo ideju našeg praznika – iskrena ljubav, zajedništvo, međusobna briga. Pomoć nije proslijeđena samo socijalno ugroženim porodicama iz Novog Pazara, već pored Novog Pazara bili su uključeni i Tutin, Sjenica, Priboj, Brodarevo, Nova Varoš, Prijepolje, Niš, Bor. Osim našim korisnicima, meso je dostavljeno i javnim ustanovama i to Specijalnoj bolnici za progresivne mišicne i neuromišićne bolesti u “ Novopazarskoj banji i centru za MNRO “ Tahir Taša Delić”, naveli su iz Udruženja Svetionik uz zahvale na ukazanom poverenju i želje svojim donatorima da uvijek budete primjer dobra, srdačnosti i međusobne brige, jer, “prijatelj je prijatelju svetionik”.

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: