20 Aprila, 2024
Aktuelno Kultura Muzika Novi Pazar

“World music fest Zeman” obilježili izvođači iz Bosne

Šaha Isaković iz Sarajeva, sa sevdalinkom  “Još ne sviće rujna zora” pobjednica je ovogodišnjeg “World music fest Zeman”, jednoglasna je bila odluka žirija.

Na upravo završenom takmičenju tradicionalne muzike na prostorima Balkana učestvovalo je deset takmičara, od kojih su prva tri mjesta osvojili mladi umjetnici iz Bosne i Hercegovine.

Po odluci tročlanog žirija, duetu iz Tuzle koji čine Idna Muminović i Nejla Žunić pripalo je drugo mjesto sa numerom “tvoje oči, Leno mori”, dok je trećeplasirana sevdalinka “Čula jesam” u izvedbi mlade banjalučanke Tijane Bašić.

Na upravo minulom festivalu novopazarskoj publici su se predstavili izvodjači iz Srbije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Ovogodišnji festival je trajao pet dana, a pored takmičarskog djela publika je imala prilike da uživa uz taktove muzike benda iz Turske “Kolektif istanbul”, španskog sastava “Barcelona gipsy balKan orchestra”, te koncertu Marka Louisa.

 

U znak sjećanja na nedavno preminulog novopazarskog umjetnika Ešrefa Džanefendića, festival je otvoren izložbom njegovih fotografija u Kulturnom centru Novi Pazar, koji je bio i organizator ovog festivala.

Foto:World music fest Zeman

Povezane vijesti

%d bloggers like this: