28 Aprila, 2024
Aktuelno Novi Pazar Politika

Izabran novi pomoćnik gradonačelnika, prijedlozi opozicije odbijeni

Skupština grada Novog Pazara usvojila je danas ostavku Zamjenika Gradonačelnika Igora Novovića i na njegovo mjesto imenovala Vladimira Marinkovića, dosadašnjeg direktora “Gradske toplane”.

Odbornička većina je na današnjem zasijedanju izabrala Nemanju Mančića za novog direktora Toplane, koji je do sada bio uposlenik Komercijalne banke.

Također, prihvaćena je i ostavka gradskog vijećnika Nedžada Plojovića, a na njegovo mjesto Nikola Milenković, dosadašnji šef Odsjeka za privredu u Gradskoj upravi.

Sva današnja imenovanja i razrješenja su kadrovi sa odborničke liste “Aleksandar Vučić, Ivica Dačić – Za našu decu”.

– Odbijeni svi prijedlozi SDA Sandžaka

Opoziciona SDA Sandžaka je na zasijedanju tražila da se kao dodatne tačke dnevnog reda uvrsti 11 prijedloga, ali je vladajuća većina ostala nijema na njihove zahtjeve.

Ova odbornička grupa je zahtjevala da se na današnjem zasijedanju raspravlja o pokretanju Inicijative za priznanje genocida nad Bošnjačkim narodom u Srebrenici, nezakonitom postupanju policije i sudskih organa nad Bošnjacima u Novom Pazaru, kao i o Rezoluciji o osudi zločina nad Bošnjacima u Sandžaku.

Odbijena je i tačka o otvaranju stomatološke ordinacije za osobe sa invaliditetom, za koju su odbornici ove partije nedavno i predali peticiju, ali i rasprava o infrastrukturnim projektima i formiranju Šumskog gazdinstva Sandžak.

Vladajuća većina je odbila i razmatranje tačke o uvođenju direktih prenosa Skupštine Novog Pazara, te prijedlog o početku izrade plana održive urbane mobilnosti grada za period od 2022. do 2028. godine, kao i donošenje odluke o dostavljanju podataka o zaduženosti grada i javnih preduzeća.

– Poskupeo taksi prevoz

Usvajanjem Prijedloga odluke o cijenama elemenata taksi tarife za obavljanje taksi prevoza na teritoriji grada Novi Pazara, vožnja taksijem u ovom gradu je znatno poskupela.

Start taksija će se umjesto dosadašnjih 50, naplaćivati 100 dinara. Po pređenom kilometru taksisti će, nakon objave odluke u Službenom glasniku Grada, naplaćivati 80 dinara.

Taksisti će, na osnovu predloženih cijena, za svaki sat čekanja naplaćivati 500 dinara, a dolazak na adresu po pozivu će i dalje biti besplatan. Nove cijene se odnose na radne dane i subotu u periodu od 06 do 22 sata.

Povećanje cijena taksi prevoza je zatražilo Taxi udruženje Novog Pazara, a Gradsko vijeće je ovaj zaključak usvojilo 2. novembra. Cijene usluga auto-taksi prevoza u Novom Pazaru nisu mijenjaane od 2014. godine.

Sjednica koja je trajala nepuna dva sata započeta je učenjem fatihe i minuton šutnje nedavno preminulom predsjedniku Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muameru Zukorliću.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: