28 Aprila, 2024
Aktuelno Art Društvo Kultura Novi Pazar

U Muzeju “Ras” otvorena izložba slika Rešada Prtinca

U Muzeju „Ras“ u Novom Pazaru sinoć je otvorena samostalna izložba slika „Prizori“, akademskog slikara Rešada Prtinca.

Na otvaranju izložbe istoričarka umjetnosti Svetlana Čeković kazala je da odabrani motivi u obliku velikih krošnji drveća, starogradskih kuća i spomenika prošlosti u interpretaciji Rešada Prtinca preobražavaju se u metaforu nostalgije prema tradiciji kao korpusu prošlosti, iz koje neke sadržaje treba izdvojiti i sačuvati, stoji na sajtu ove ustanove.

Direktor Muzeja Fuad Baćićanin se zahvalio Rešadu Prtincu što je prelijepim motivima stare novopazarske čaršije i spomenicima kulture grada Novog Pazara uljepšao muzejski prostor.

“Muzej „Ras“ Novi Pazar puni sedamdeset godina rada i sve aktivnosti koje se planiraju do 27. juna 2022. godine, kada je Dan osnivanja Muzeja, biće u znaku ovog značajnog jubileja”, naveo je Baćićanin.

Akademski slikar Rešad Prtinac se zahvalio svima koji su podržali organizaciju ovako lijepo i uspješno organizovane izložbe, a posebno onima koji su fotografijom sačuvali od zaborava porušene najljepše dijelove novopazarske čaršije, koje umjetnici danas koriste za slikanjе i oživljavanje duha starog Novog Pazara.

Rešad Prtinac je diplomirao na Fakultetu likovnih umjetnosti u Prištini, odsek slikarstvo u klasi profesora Hilmije Ćatovića.

Učesnik je i dobitnik brojnih nagrada na koloniji „Sopoćanska viđenja“ i „Sandžak inspiracija umetnika“, kao i drugoh domaćih i međunarodnih izložbi.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: