29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus

Invazija u Ukrajini: Uništeno 389 tenkova, 77 aviona i 90 helikoptera ruske vojske, ruskim pilotima punuđeno milion dolara za predaju aviona

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine danas je saopštio da su ukupni borbeni gubici ruskih snaga od početka agresije, 24. februara, do danas, preko 12.000 pripadnika.

Uništeno je, navodi se, 389 tenkova, 1.249 borbenih oklopnih vozila, 150 artiljerijskih oruđa, 64 višejevnih raketnih bacača, 34 PVO sistema.

Ukrjinska strana dodaje da je oboreno i uništeno 77 aviona, 90 helikoptera, 8 bespilotnih letjelica, 617 vozila, 60 cisterni s gorivom i tri glisera.

Prema podacima Ujedinjenih nacija (UN), najmanje 564 civila su ubijena, a 957 ih je povrijeđeno u Ukrajini od početka rata 24. februara. UN-a agencije za izbjeglice objavila je da je više od 2,5 miliona ljudi iz Ukrajine pobjeglo u susjedne zemlje, a da je oko 2 miliona raseljenih u Ukrajini.

– Ruskim pilotima za avion milion, a za helikopter pola miliona dolara

Ukrajinse vlasti su lecima i na društvenim mrežama pozvali ruske pilote da je “jedini način da spase svoj život i čast” da se predaju i da će ih nagraditi ako im predaju ispravne avione i helikooptere.

Na lecima kojim se pozivaju ruski piloti na predaju su pružena uputstva i broj telefona.

Za ispravan avion koji predaju na ukrajinskoj teritoriji su im spremni puniditi milion američkih dolara, a 500.000 američkih dolara za zaplijenjeni helikopter u radnom stanju.

“Prema odluci generalnog direktora Jurija Guseva, Državna korporacija “Ukroboronprom” spremna je isplatiti bonuse za ukradenu opremu borbenog vazduhoplovstva okupatora! Ruskim pilotima koji su spremni sudjelovati u programu garantujemo izdavanje državljanstva slobodne zemlje”, objavio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine na svom fb profilu.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: