30 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Srbija Zdravlje

Novi Pazar treći najzagađeni grad u Evropi

Novi Pazar se nalazi na trećem, a Čačak na devetom mjestu najzagađenijih gradova u Evropi 2021. godine, pokazuje Izvještaj o stanju kvaliteta vazduha u svijetu koji je danas objavila švajcarska tehnološka kompanija za kvalitet vazduha IQ Air.

Prosečna koncentracija štetnih PM2,5 čestica u Novom Pazaru tokom 2021. godine iznosila je 47,2 mikrograma po metru kubnom.

Podaci iz godišnjeg Izvještaja pokazuju da Novi Pazar i Čačak nisu jedini gradovi iz regiona koji se nalaze na toj negativnoj listi. Najviše gradova u grupi 10 najzagađenijih iz Evrope nalazi se u neposrednoj blizini Srbije, u Bosni i Hercegovini.

Koncentracija PM2,5 čestica se u samo tri procenta gradova na svetu nalazio u okvirima godišnje dozvoljene vrednosti koje je propisala Svetska zdravstvena organizacija.

Najzagađeniji grad u Evropi je tokom prošle godine bio Igdir koji se nalazi u Turskoj. U tom gradu je prosečna koncentracija PM2,5 čestica iznosila 66,2 mikrograma po metru kubnom.

Danas objavljeni Izveštaj pokazuje da se Srbija, ukoliko posmatramo koncentraciju PM2,5 čestica u vazduhu, nalazi na četvrtom mestu od ukupno 42 države Evrope.

Ni ostale države iz regiona ne mogu se ponositi rezultatima ovog istraživanja. Hrvatska je šesta najzagađenija država Evrope, Severna Makedonija peta, Bosna i Hercegovina druga, dok je Crna Gora neslavni „šampion“ i u toj državi prosečna godišnja koncentracija PM2,5 čestica iznosila 35,2 mikrograma po metru kubnom.

Crna Gora se ujedno nalazi i na 16. mestu država sa najvećim stepenom zagađenja vazduha na svetu, dok je Srbija 33. najzagađenija država.

Kako je u Izveštaju naglašeno, povećani nivo PM2,5 čestica u Evropi je tokom prošle godine predstavljao najozbiljniji rizik po zdravlje i životnu sredinu.

izvor:Danas, agencije

Povezane vijesti

%d bloggers like this: