Aktuelno Društvo Politika Regija Srbija

Vlada Kosova planira Tužbu za genocid protiv Srbije

Portparolka Vlade Kosova Rozafa Kelmendi izjavila je da Priština planira da pokrene tužbu za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde do kraja sljedeće godine.

Glasnogovornica Vlade Kosova Rozafa Kelmendi izjavila je da Kosovo planira da pokrene tužbu za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde, ali ne ove, već do kraja sljedeće godine, prenosi Tanjug priču kosovskog lista Koha.

Kelmendi je to rekla u odgovoru na pitanje prištinske Kohe o tužbi, dodajući da je za nju potrebna velika priprema.

Prije početka izrade tužbe, potrebno je finalizirati plan rada koji sadrži mnoge tehničke aspekte koji su uključeni u ovaj plan. Kada se proces izrade ovog plana završi, izrada tužbe može započeti. Nemamo tačan datum za podnošenje tužbe, ali možemo je podnijeti pre kraja sljedeće godine“, rekla je Kelmendi.

Premijer Kosova Albin Kurti najavio je taj plan u svom prvom obraćanju u Skupštini nakon što je izabran, prije mjesec dana.

Kelmendi je rekla da je prerano govoriti o mogućim posljedicama presude.

„Smatramo da je na Kosovu bilo genocida i pokušat ćemo to da dokažemo”, rekla je Kelmendi i dodala da su u toku analize kada je riječ o mogućnosti da Priština podnese tu tužbu.

Izvor:agencije

Povezane vijesti

%d bloggers like this: