27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika

Usame Zukorlić čestitao Vaskrs: I muslimani vjeruju u vaskrsenje Isusovo (Isa a.s.)

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP), Usame Zukorlić je, uz objavu fotografije freske, na društvenim mrežama čestitao Vaskrs, ističući da i muslimani vjeruju u vaskrsenje Isusovo.

“I muslimani vjeruju u vaskrsenje Isusovo (Isa a.s.), neka je mir na njega, kao “predznak Smaka svijeta” (43:61), nakon što “ga je Allah uzdigao Sebi” (4:158). Svim hrišćanima, naročito našim prijateljima, želim sve najljepše u ovim, kao i u svim danima i da nastavimo politiku “zajedničke riječi” (3:64)”, piše u objavi namjenjenoj javnosti.

 

 

– Zahvale i osude zbog “vaskrsenja”

Ovakva čestitka naišla je na zahvale i čestitke, ali i oprečne reakcije osude zbog, kako je istaknuto, “muslimani ne vjeruju u vaskrsenje” i da njegov otac, rahmetli Muamer Zukorlić nije hrišćanima čestitao praznike na ovakav način.

“Hvala puno,ovo je za mene jedna od najlepših čestitki. Da si nam živ, zdrav, srećan i da iz svega što ti se desava izađeš jači i bolji u svemu. Da svi zajedno izgradimo ovu našu zemlju u najlepšu zemlju za življenje svih nas”, napisala je u komentaru Ivana Radivojević.

“Usame Zukorlić, muslimani ne vjeruju u vaskrsenje! Vaskrsenje znači da je neko umro pa oživio. Također ne vjeruju da je razapet (“Nisu ga ni ubili ni raspeli, samo im se pričinilo.”) Muslimani vjeruju da je Isa a.s. Allah uzdigao sebi, bez da je umro. To je razlika. Isa a.s. će biti ponovo spusten na zemlju i onda ce umrijeti”, komentarisao je, između ostalih, Sirađ Salkanović.

-Islam: Nisu ga ni ubili niti su ga razapeli nego im se pričinilo

Islam tvrdi da Isa a.s. (Isus), nije ubijen i muslimani u to vjeruju.

Stav islama je da je Allah Isaa uzdigao sebi i on će se ponovo pojaviti, ponovo će sići na zemlju kao predznak sudnjega dana i kada se pojavi dokinuće sva razilaženja i sumnje vezane za njega, njegovu vjeru, smrt i uskrsnuće.

Bilal Hodžić u jednoj analizi na ovu temu za “novhorizonti. net” navodi da, Ibn Kesir u svom čuvenom tefsiru o ovom događaju kaže ovako: «Jevreji, pošto je Allah poslao Isaa, sina Merjemina, s jasnim Dokazima i uputom, zavidjeli su mu na poslanstvu i očitim mudžizama (nadprirodnim osobinama i mogućnostima) kojima je, uz Allahovu dozvolu, mrtve oživljavao, liječio slijepe i gubave, oblikovao od zemlje pticu pa dahnuo u nju, te je ptica, uz dozvolu Moćnog i Uzvišenog Allaha, poletjela. Unatoč tome, negirali su ga, suprotstavljali su mu se, mučili ga na sve moguće načine tako da je Allahov poslanik Isa, a.s., prestao stanovati s njima u istome mjestu, pa su on i njegova majka često puto­vali. Ni to ih nije zadovoljilo, pa su poduzeli korake protiv njega i kod vladara Damaska. U to vrijeme to je bio čovjek koji je obožavao zvijezde, pripadao je grčkom narodu. Jevreji su obavijestili ovog vladara da u Svetom hramu ima jedan čovjek koji zavodi ljude, dovodi ih u zabludu i protiv kralja podiže podani­ke.

Vladar se rasrdio i napisao svom namjesniku u Svetom hramu da spomenutu osobu uhvate, te ga razapnu i da mu na glavu stave trnje.
Pošto je pismo stiglo, po njemu se postupilo, pa su namjesnik i grupa jevreja otišli do stana u kojem je bio Isa, a.s., sa grupom od 12 ili 13 drugova. Kaže se da je to bilo u petak u predvečerje. Opkolili su ga, pa pošto ih je opazio i vidio da će zasigurno doći do njega ili će on izići njima, rekao je svojim drugovima: “Koji od vas pristaje da mu se da moj lik, bit će moj drug u Džennetu?” Na to se jedan mladić prijavio, a on kao da mu nije pridavao važnosti, pa je to ponovio drugi i treći put, i svaki put se javljao samo taj mladić. Pa je rekao: “Ti si on”, a Allah je učinio da liči na Isaa, kao da je on. Otvorio se prozorčić na krovu kuće, Isaa je zahvatio drijemež kao da spava, pa je u takvom stanju uzdignut na nebo. A Uzvišeni Allah kaže:

إِذْ قَالَ اللَّهُ يَا عِيسَىٰ إِنِّي مُتَوَفِّيكَ وَرَافِعُكَ إِلَيَّ

I kad Allah reče: “O Isa, dušu ću ti uzeti i k Sebi te uzdig­nuti.”[2]

Pošto je Isa uzdignut, ta grupa je izišla. Kad su mladića jevreji vidjeli, mislili su da je Isa, pa su ga uhvatili noću i razapeli, stavivši mu trnje na glavu. Tako su jevreji očito pokazali da su radili na njego­vome razapinjanju i time su se ponosili i hvalisali.

Kršćani su im povjerovali, uslijed svog neznanja i nedostatka pameti, izuzev onih koji su bili sa Mesi­hom u kući; oni su mislili kao što su mislili jevreji, da je Isa, a.s., razapet.

Allah je problem objasnio i objelodanio u Kur’anu časnom, koji je objavio svom plemenitom Poslaniku. Allah Uzvišeni, Koji najistinitije govori, Koji zna sve tajne i skrivene misli, Koji zna šta je bilo i šta će biti, kaže:

وَقَوْلِهِمْ إِنَّا قَتَلْنَا الْمَسِيحَ عِيسَى ابْنَ مَرْيَمَ رَسُولَ اللَّهِ وَمَا قَتَلُوهُ وَمَا صَلَبُوهُ وَلٰكِن شُبِّهَ لَهُمْ وَإِنَّ الَّذِينَ اخْتَلَفُوا فِيهِ لَفِي شَكٍّ مِّنْهُ مَا لَهُم بِهِ مِنْ عِلْمٍ إِلَّا اتِّبَاعَ الظَّنِّ وَمَا قَتَلُوهُ يَقِينًا

„I zbog riječi njihovih; Mi smo Isaa sina Merjemina, Allahova poslanika ubili, a nisu ga ni ubili niti su ga razapeli nego im se pričinilo, onikoji se razilaze u mišljenju i oni sami su u sumnji, oni o tome ne znaju ništa nego samo slijede pretpostavke, a oni ga nisu ubili zasigurno”.[3]

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: