10 Decembra, 2023
Aktuelno Crna Gora Politika

Bošnjačka stranka donijela odluku o ulasku u Vladu Crne Gore

Predsjedništvo Bošnjačke stranke, na održanoj sjednici, usvojilo je odluku o ulasku BS u 43.Vladu Crne Gore, saopštila je danas ova stranka.

Predsjedništvo je jednoglasno donijelo odluku da će u manjinskoj Vladi biti predsjednik mr Ervin Ibrahimović, po struci magistar metalurgije, na funkciji potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj i ministra kapitalnih investicija i Admir Adrović, generalni sekretar BS, po struci diplomirani ekonomista, na funkciji ministra rada i socijalnog staranja.

„Nova, 43. Vlada Crne Gore, mora biti snažna prekretnica u društvenom i političkom životu u Crnoj Gori. Ekonomski razvoj Crne Gore, kao i regionalni razvoj, sa posebnim akcentom na sjever naše države, biće jedan od ključnih prioriteta. Nastavak započetih kapitalnih projekata, koji su nažalost bili ili potpuno zaustavljeni, ili je njihova realizacija bila usporena u posljednjih 18 mjeseci, zadatak je na koji nova vlada mora odgovoriti promptno”, ističu iz ove stranke.

Kako dodaju, evropske integracije i osnaživanje evropskog puta Crne Gore, kako bi pristup EU učinili bržim, jedan je od strateških ciljeva 43. Vlade Crne Gore. Osim toga, deblokada svih institucija, posebno onih u pravosuđu, kao i izborna reforma, ciljevi su za koje smatramo da su od suštinskog značaja za napredak Crne Gore na evropskom putu.

“Ono na čemu ćemo mi iz BS posebno insistirati je da se kroz izmjene zakona izvrši decentralizacija i jačanje uloge lokalnih samouprava kao i da se ispravi nepravda prema lokalnim samoupravama u dijelu prava na raspolaganje državnom svojinom na teritorijama opština; da se pojačaju aktivnosti u procesu suočavanja sa prošlošću i sa tim u vezi da se u krivično-procesnom smislu pojača fokus na slučajeve ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti koji su se dešavali ma teritoriji Crne Gore ili u kojima su učestvovali državljani CG. Da se u potpunosti poštuju sve međunarodne konvencije i ugovori vezano za prava nacionalnih manjina kao i da se institucionalno osnaži veza sa dijasporom i da se u procesu reforme izbornog zakondavstva u DKP omogući iskorištavanje prava glasa našim građanima u inostranstvu”, navode iz BS.

Integracija manjinskih naroda u institucije sistema, preduslov je za ostvarenje ideala skladnog multinacionalnog, multivjerskog i multikulturalnog društva i nova vlada mora posebno voditi računa o tom segmentu.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: