27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Srbija

Sredstvima Svjetske banke (WB) Novi Pazar dobija vrtić sa 270 mjesta za djecu

Na proljeće počinje izgradnja vrtića u Novom Pazaru koji će imati 270 mjesta za djecu, izjavio je srbijanski ministar prosvjete Branko Ružić, nakom potpisivanja sporazuma o izgradnji vrtića sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem. Ružić je danas Vladi Republike Srbije potpisao Sporazum o izgradnji dva nova vrtića u Novom Pazaru i Petrovcu na Mlavi.

On je kazao da je Strateško opredjeljenje i cilj Ministarstva prosvete je povećanje obuhvata djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem i da Ministarstvo uz podršku Svjetske banke i Projekta inkluzivno predškolsko vaspitanje, ulaže u izgradnju i dogradnju vrtića, adaptaciju prostora, čime se obezbeđuje 11.000 novih mjesta za mališane.

“Izuzetno je važna saradnja koju uspostavljamo sa lokalnim samoupravama i danas su potpisani sporazumi o saradnji sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem i predsjednikom opštine Petrovac na Mlavi Duškom Nedinićem, kojima potvrđujemo namjeru i obavezujemo se da zajedno radimo na izgradnji još dva nova vrtića, ukupnih kapaciteta 470 mjesta”, rekao je Ružić dodavši da je za izgradnju ova dva vrtića Ministarstvo obezbjedilo oko 410 miliona dinara, a prve radove možemo očekivati na proljeće.

On je naveo da su do sada završeni projekti u Doljevcu, Žitorađi, Sremskoj Mitrovici, Vladičinom Hanu i Loznici i obezbjeđeno je 510 novih mjesta, dok su u izgradnji novi objekti u Merošini, Prokuplju, Tutinu, Šidu i Smederevu, kao i dogradnja dva objekta u Kruševcu.

Planirani rok za završetak radova, na ova dva objekta, je godinu dana od početka radova.

Novi vrtić u Novom Pazaru, prostiraće se na oko 1.900 metara kvadratnih i obezbjediće 270 novih mjesta za djecu koja će biti smještena u 14 grupa, a u njega će biti uloženo oko 210 miliona dinara.

Ministarstvo prosvete uz finansijsku podršku Svjetske banke sprovodi projekat „Inkluzivno predškolsko vaspitanja i obrazovanja“ u okviru koga se realizuje izgradnja vrtića. Sprovođenjem Projekta, čija je vrijednost 47 miliona eura, obezbjediće se proširenje kapaciteta u predškolskim ustanovama za 11.000 novih mjesta izgradnjom 23 objekta u 22 lokalne samouprave, i adaptacijom i opremanjem 330 soba u saradnji sa Novak Đoković Fondacijom i kroz grant programe koji se sprovode u 34 jedinice lokalne samouprave .

Ovaj Projekat, posvećen je i unaprjeđenju predškolskog vaspitanja i obrazovanja kroz uvođenje Novih osnova programa, kao i znanja i vještina stručnih kadrova kroz mentorsku podršku i obuke za oko 12.000 vaspitača.

Bitan aspekt Projekta je i komunikacija i podrška porodicama sa malom djecom, a posebno porodicmaiz osjetljivih društvenih grupa.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: