27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Novinari, fotoreporteri i snimatelji u vrijeme policijskog sata slobodno rade svoj posao

Medijski profesionalci u vrijeme vanrednog stanja i policjskog sata mogu da obavljaju svoj posao slobodno i, uvođenjem vanrednog stanja zbog sprečavanja epidemije, država ne bi smjela da uvodi cenzuru niti da ograničava pravo na slobodu govora, smatraju iz novinarskih udruženja u Srbiji.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je članove i sve druge novinare i medijske profesionalce da pri izvještavanju budu maksimalno skoncentrisani i ne podliježu glasinama i neprovjerenim informacijama, da izjave uzimaju od nadležnih stručnjaka, da štite privatnost zaraženih i posebno vode računa o izražavanju, jer nekad i samo jedna pogrešna riječ može da izazove nemir i paniku.

“Naglašavamo i da zadatak novinara tokom vanrednog stanja zbog epidemije nije samo da informišu, već i da edukuju stanovništvo o svim aspektima bolesti i merama zaštite”, saopštavaju iz NUNS ističući da su danima i nedjeljama pred građanima preko potrebne pravovremene i tačne informacije i zato poziva članove da se striktno pridržavaju Kodeksa novinara Srbije i da, kao što su činili i u ranijim vanrednim okolnostima, pokažu najviši stepen profesionalizma i odgovornosti za javnu riječ.

Veoma je važno, kako ukazuju, i da svi novinari koji izvještavaju sa rizičnih lokacija zaštite sebe i sve oko sebe u skladu sa preporukama Komiteta za zaštitu novinara (Committee to Protect Journalists), Svjetske zdravstvene organizacije i Ministarstva zdravlja.

Pozivamo vlasnike i urednike medija da se striktno drže svih zvaničnih uredbi i preporuka i vode računa o bezbednosti zaposlenih u njihovim redakcijama.

Iz NUN-a napominju i da uvođenjem vanrednog stanja zbog sprečavanja epidemije država ne bi smjela da uvodi cenzuru niti da ograničava pravo na slobodu govora.

“Sloboda govora bi trebalo da posebno bude senzibilna na plasiranje neistina, govora mržnje i partijske propagande, čemu su prethodnih godina bili vični štampani i elektronski tabloidi, a sve u cilju tačnih i proverenih informacija za dobrobit građana”, saopštio je NUNS.

Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije (UNS) Nino Brajović je iznio mišljenje da novinar, fotoreporter i snimatelj na zadatku, dakle i u vrijeme policijskog časa mogu da obavljaju svoj posao.

“Najrazumnije bi bilo da za tu svrhu dobiju pismo redakcije koje bi nosili sa sobom, a na kojem bi pisalo na kojem su zadatku. Druga mogućnost, za mene manje zgodna je da policija, koja je zadužena za sprovođenje ograničenja kretanja, na zahtev redakcije izdaje dozvolu za rad pojedincu ili ekipi. U vezi sa ovim uputićemo predlog Ministarstvu kulture i Ministarstvu unutrašnjih poslova”, naveo je u odgovoru na molbu SNewsu sekretar UNS-a Nino Brajović.

SNews je od novinarskih udruženja i Ministarstva kulture i informisanja, molbom zatražio da medijskim radnicima pružite uputstva i savjete u vezi
izvještavanja i rada na terenu u uslovima vanrednog stanja.

Neka od itanja sa kojim su se susreli medijski radnici je da li postoje posebne mjere i ograničenjaza medije, novinare, fotoreportere i snimatelje za vrijeme policijskog sata, te eventualna ograničenja fotografisanja i snimanja.

Kako, prilikom rada na terenu izbjeći moguće rizike i neprijatnosti koja su, u ovakvim situacijama, očekivana? Kome, gdje i na koji način će medijski radnici na terenu, u lokalnim sredinama i slično, moći da se obrate za dozvole, pitaju se novinari, fotoreporteri i snimatelji.

Ministarstvo kulture i informisanja nije izadlo posebnu prporuku za rad novinarima na terebu ali je ranije apela na sve medije da o aktuelnoj situaciji u vezi sa korona virusom izvještavaju objektivno, pravovremeno i istinito i da se, prije svega, oslanjaju na zvanične informacije nadležnih institucija Republike Srbije.

Isto tako, Ministarstvo poziva sve medijske radnike da se u ovoj situaciji ponašaju odgovorno i profesionalno, da ne otkrivaju identitete zaraženih i da ne posežu za senzacionalizmom, pošto je u interesu svih građana da se širenje korona virusa svede na najnižu mjeru odnosno da se što prije zaustavi

Povezane vijesti

%d bloggers like this: