Aktuelno Bosna i Hercegovina Crna Gora Društvo Politika

Majke Srebrenice u posjeti Bošnjačkoj stranci

Članice udruženja „Pokret Majke enklava Srebrenice i Žepe“, poznatije kao Majke Srebrenice koje borave u Crnoj Gori, posjetile su danas kancelariju Bošnjačke stranke u Podgorici, saopšteno je danas.

Predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović zahvalio se Majkama Srebrenice na posjeti, uz poruku da su im vrata Bošnjačke stranke uvijek otvorena.

„Bol koji vi nosite u sebi, osjećamo i mi. Kao politički predstavnici Bošnjaka u Crnoj Gori, na svakom mjestu, u svakoj prilici, mi smo dužni da kažemo da je Srebrenica simbol stradanja. Zato smo i predložili Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, jer tim aktom mi želimo da baštinimo kulturu sjećanja. Zaboravom rizikujemo da nam se istorija stalno ponavlja“, rekao je Ibrahimović.

U saopštenju  se dodaje da je predsjednica Udruženja iz Srebrenice Munira Subašić istakla zadovoljstvo što je u prilici da razgovara sa političkim predstavnicima Bošnjaka u Crnoj Gori.

„Mi vam se zahvaljujemo što ste pokrenuli prijedlog da se usvoji Rezolucija o genocidu u Srebrenici. Važno je usvojiti Rezoluciju koja ni na koji način neće relativizovati genocid i sve ono što se desilo 1995. godine“, kazala je Subašić.

„Vi ste izgubile svoje porodice, svoje najbliže, ali ipak ste smogle snage da o svemu govorite i borite se za pravdu“, rekla je poslanica BS u Skupštini Crne Gore Kenana Strujić-Harbić.

Poslanica Bošnjačke stranke Je poručila da su Majke Srebrenice prave heroine svoga vremena, navodi se u dopisu.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je juče predstavnice udruženja „Pokret Majke enklava  Srebrenice i Žepe“, poznatije kao Majke Srebrenice koje borave u Crnoj Gori.

– Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio predstavnice udruženja „Pokret Majke enklava Srebrenice i Žepe“

Kako je saopšteno iz Kabineta Predsjednika Crne Gore, Đukanović je uz dobrodošlicu iskazao veliko poštovanje i punu podršku za aktivnosti ove organizacije koja ima izuzetno važnu ulogu u čuvanju sjećanja na žrtve genocida, ali i za  ozbiljnu misiju u nastojanjima da se zločin nikad ne ponovi.

On je naglasio da je njihova aktivnost prepoznata na najvišim adresama širom svijeta, i  da su njihove poruke i danas važne, ne samo zbog potrebe zadovoljenja pravde nad zločinom koji se desio, već i kao opomena onima koji nijesu ponijeli nauk iz prošlosti.

“Važno je sačuvati sjećanje na tu veliku nesreću, ali je ključno da preduzmemo sve da se to nikad ne ponovi.  Odajući priznanje za herojski važan posao sa posebnom moralnom težinom, kazao je da Majke Srebrenice svojom misijom razborito i bez mržnje pozivaju da se odgovorno odnesemo prema budućnosti. Predsjednik je zaključio da je Crna Gora bila i biće garant opstajanja najvrjednijih  temeljnih civilizacijskih vrijednosti i njihove zaštite.

Predsjednica Udruženja Munira Subašić zahvalila je Predsjedniku za prijem i poruku koju je uputio povodom 25-e godišnjice genocida u Srebrenici, iskazujući nadu da će ga i drugi poput Crne Gore nedvosmisleno osuditi.

Ona je kazala da je njihovo najveće oružje istina, koju su izabrale umjesto suza, mržnje i osvete.

Da im ni ponos ni dostojanstveno nijesu oduzeti potvrđuje, kako kaže Subašić i činjenica da su potomci stradalih danas uspješni građani širom svijeta koji nikog ne mrze, što smatraju svojim najvećim bogatstvom. Zajednički su iskazale zabrinutost zbog ponovnog oživljavanja politika koje su dovele i do rata u Bosni i Hercegovini. Pravda nosi vrijednost da se zločin kažnjava, ali je istovremeno neophodno shvatiti da je suočavanje sa istinom i odgovornošću, jedini put u budućnost, a negiranje je put u ambis, poručile su majke Srebrenice.

Predstavnice Udruženja: Munira Subašić, Kada Hotić, Nura Begović, Fadila Efendić i Šuhra Sinanović, kazale su da im je susret sa Predsjednikom Đukanovićem velika čast i čestitale mu na hrabroj i postojanoj borbi za dobro Crne Gore i afirmaciji vrijednosti suživota, mira i tolerancije uz poziv da prilikom naredne posjete Potočarima bude njihov gost.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: