29 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo

Sarajevo: Napadi na urednika STAV-a Filipa Mursela Begovića, politički revanšizam i/ili orkestrirana hajka

Glavni urednik sarajevskog sedmičnika “STAV”, novinar i publicista, Filip Mursel Begović demantovao je navode koje je portal “Slobodne Bosne” objavio, a ostali prenijeli, kao potpuno neistinitu i netačnu klevetu da ga je SIPA prilikom pretresa stana Osmana Mehmedagića Osmice (bivšeg tjelohranitelja rahmetli Alije Izetbegovića i direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH), u centru Sarajeva zatekla kao podstanara.

Također, ovu lažnu vijest je na svojem profilu podijelio i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i lider stranke Narod i Pravda (NiP) Elmedin Konaković, a kasnije uputio izvinjenje javnosti.

“Zadnjih 10 godina sa suprugom i dvoje djece živim u sarajevskom naselju Nahorevo u stanu koji je privatno vlasništvo i kojega smo kupili na kredit i koji još uvijek plaćamo. Nikada u životu nisam bio u privatnoj kući ili stanu Osmana Mehmedagića Osmice, a kamoli da „duže vrijeme“ živim kao podstanar u njegovom stanu. Nije mi poznato gdje se nalazi imovina Osmana Mehmedagića”, naveo je Begović.

Ukazao je da sedmični list „Stav“ nije “bilten Stranke demokratske akcije”, nije sudjelovao u bilo kakvoj kampanji SDA u dijaspori , kako tvrdi „Slobodna Bosna“, već je kao i mnoge druge njegove kolege i kao novinar i urednik i ispred Centra za dijasporu aktivizmom podržao zajedničku listu više stranka (Pokret za državu) u manjem bh. entitetu.

Portal Slobodna Bosna je objavio:

„Pored kuće u naselju Grbavica u koji Mehmedagić živi sa porodicom, pripadnici SIPA-e pretresli su i stan u Mehmedagićevom vlasništvu. U stanu koji se nalazi u strogom centru Sarajeva policiju je čekalo iznenađenje: zatekli su u njemu Filipa Mursela Begovića, glavnog i odgovornog urednika magazina ‘Stav’, glasila Stranke demokratske akcije! Begović je objasnio da on već duže vrijeme živi kao podstanar u stanu Osmana Mehmedagića i uredno plaća kiriju.“

Begović je, ističući da, dok su trajali pretresi Osmice u četvrtak navečer, Mahira Sokoliju, svojeg prijatelja i kolegu, vozi iz Nahoreva po uputnice pa u bolnicu, i bio vrlo zabrinut.

“Mahir je teško ranjen kao pripadnik Armije R BiH i dan-danas trpi teške posljedice. Kući sam tu noć došao u jedan ujutro nakon što su njega u kolicima odvezli na hirurgiju”, naveo je on.

Poručio je da svi koji su prenijeli ovu posve izmišljenu i na sudu vrlo lahko dokazivu lažnu vijest “Slobodne Bosne“, uključivši i „Dnevni Avaz“ i „Depo“ i „Source“… će biti tuženi, ako je u najkraćem roku ne uklone i ne objave demantij koji ću im poslati na njihove redakcijske mailove.

“Moj odvjetnik već priprema tužbe”, poručio je Mursel.

Konaković je nakon demantija na svom profilu objavio da,” Ako je laž da su ga pronašli u stanu Osmanovom, izvinjavam se cjelokupnoj javnosti”.

Portal “Slobodna Bosna” je nakon toga objavio da prije nego što ukloni tekst sa netačnim informacijama traži od nestranačkog glavnog urednika, obiteljskog čovjeka, da odgovori na samo jedno, prilično jednostavno pitanje koje glasi:

“Gdje si bio u srijedu, 26. aprila u 23 sata i 20 minuta tokom akcije pripadnika SIPA-e koja je počela u 23.00 sata? Jesi li bio u (iznajmljenom/rentanom) stanu Osmana Mehmedagića Osmice, u ulici Mis Irbina, ili u porodičnom stanu u Nahorevu?

Novinar Mahir Sokolija je, uz objavu Otpusnog pisma sa Klinike za opšu i abdominalnu hirurgiju KCUS objavio:

“Dakle, sve slažu, od riječi do riječi, a uz sve to, u vrijeme kad je SIPA bila kod Osmice, Mursel i ja smo čekali u redu za moju hospitalizaciju na Abdominalnoj hirurgiji. Mursel je iz svog stana u Nahorevu po mene došao prije 22 sata, pa smo skupa hodali po doktorima dok iza ponoći nisam primljen u bolnicu kao hitan slučaj. Laž, potpuna laž, kao mjera nove stvarnosti”.

https://www.facebook.com/msokolija

Povezane vijesti

%d bloggers like this: