23 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Intervju Novi Pazar

Aida Ćorović: Meho Mahmutović zato što se osjeća krivim sada ima potrebu da to dokazuje na sudu

Aida Ćorović, foto: MC Beograd, arhiv 2014.

Novinarka i građanska aktivistkinja Aida Ćorović je ocjenila da je “sramota i nedopustivo” što je vd direktora Opšte bolnice Novi Pazar Meho Mahmutović podnio tužbe protiv ljekara, pacijenata i građana koji su javno kritikovali njegov rad.

Aida Ćorović, foto: MC Beograd, arhiv 2014.

Ona je u razgovoru za Snews ponovila stav iznešen u javnom pismu da “Meho Mahmutović iz moralnih razloga treba da podnese ostavku”, te da to ne treba da bude politička odluka. Takođe je podsjetila i ukazala da svako ko je na čelu javne ustanove u ovakvim stacijama dužan da obavještava javnost kako ne bi došlo do panike i straha.

“On sada ima preča posla, da se spremi za novi talas, a ne da tuži ljude. To smatram nedopustivim, da tuži pacijenta koji je prošao kroz pakao. Stvarno je sramota. Ljekar, neko ko se bavi humanom profesijom to sebi ne bi smeo da dozvoli. On baš zato što se osjeća krivim sada ima potrebu da to dokazuje na sudu”, rekla je Ćorović.

Kako je istakla Mahmutović je kao “glavnokomandujući” odgovoran za ono što se desilo ljetos i iz moralnih razloga je trebao da podnese ostavku.

“Da je sve bilo super, da svima ima super odnose, on je kao glavnokomandujući propustio neke stvari i po tom principu bi trebao da da ostavku, a ne da su mu kolege nezadovoljne i da Opšta bolnica tone. Znam šta su mi prijatelji i rođaci govorili i znam o kakvim uslovim se radi. Zaista mu nije trebalo da tuži ljude, navlači jedan bes građana. Takvom čovjeku to ne bi smelo da priliči”, rekla je Ćorović.

Prema njenim riječima donošenje političkih odluka tamo gdje im nema mjesta sahranjuje ovu državu i u ovom slučaju bi trebalo da bude predmet razmatranja zdravstvenih procedura, struke i zaraze.

“Cijela država je nakaradno napravljena, Krizni štab je praktično vanustavan. To se dešava u Pazarau, to je samo oblik onoga što se dešava u Beogradu. Naravno tu nije samo Meho odgovoran, postoji neki tim. Što se mene tiče to nije političko pitanje, nego moralno i stručno, stručna odgovornos. Da ne miješamo politiku u to”, navela je ona, dodavši kako je “politika do te mjere u sve umiješana da ništa nije normalno u ovoj zemlji”.

Kaazala je i da je najviše iziritiralo Mehovo ponašanje prema kolegama, zbog toga što nije razgovarao sa njima.

– Nenormalno da mora da pukne

Na pitanje da li će fukcionisanje OB Novi Pazar i dalje zavisiti od odluka u Beogradu, Aida Ćorović je, uz potvrdan odgovor, kazala da, nažalost ne samo u Novom Pazaru, već u cijeloj Srbiji, sve zavisi od odluka jednog čovjeka koji ima neke vjerne saradnike.

“Od Vučićevih odluka sa njegovim i njegovim minstrom zdravlja itd. To nije samo kad je Pazar u pitanju, to je u cijeloj Srbiji, situacija je ista. Ali građanima polahko dolasi bes. To je do te mjere nenormalno da mora da pukne. I ova nakaradna vlast će sama sebe da pojede”, smatra ona i podsjeća da su se kroz histroju i mnoga carstva urušila u sebi.

Aida Ćorović, foto: MC Beograd, arhiv 2014.

Ona izražava nedoumicu u spremnost građana da tome daju doprinos ali iznosi uvjerenje da “ljudi sazrijevaju” i da “dolazi do glave činjenica smo siromašni,bolesni i da nam je sve propalo zato što sve u svojim rukama drži jedna mafijaška ekipa u Beogradu”.

“To je nesreća i tragedija Srbije”, konstatira Aida.

– U kriznim situacija je obavezna i stalna komunikacija s javnošću

Jedna od ključnih poruka , kako je navela i u javnom pismu, podvlači Aida, je da “u kriznim situacijama krizni menadžment zahtjeva obaveznu i stalnu komunikaciju s javnošću”.

“Koliko je to neumjesno što Mahmutović odbija da se čuje sa bilo kim, da reaguje. U vrijeme najjače epidemije on je odbijao da se čuje sa novinarima iz Beograda i iz Pazara. To sa vraća od vrha države i očigledno to je to naložio ministar zdravlja. Da se kriju i diktiraju podaci. Tu odluku nije donio Meho, ni da se ne pojavljuje u medijima, nego je to sve skrojeno u Beogradu i onda se prenosi vjernim saradnicima na lokalu jer su u sprezi sa tom vlašću. Njima je najpreče da oni čuvaju te svoje fotelje i ne interesuju ih posljedice po građane”, naglašave i dodaje da bi se u komunikaciji s građanima, novinarima prije svega, mnoge stvari otkrile.

Meho Mahmutović u svojstvu odbornika na Konstitutivnoj sjednici Skupštine Grada Novog Pazara, foto: Snews

“Oni od Vučića pa nadalje glume da je sve u redu. Kriju stvarni brolj oboljlelih i umrlih. Radi se o tome da država nije spremno dočekala ovu pandemiju”, kazala je.

Da bi društvo prevazilo ovu situaciju Aida predlaže da je jedini način da se naprave stručni timovi, primjeni se sve ono što su naučene lekcije.

“Napravi se prije svega analiza krize, iz te analize se izvuku lekcije. Kroz male projekte mi to radimo, a nekad se desi da to treba da pokrene prvi čovjek. Da im neko, kao neutralni stabilizator, pomogne da urade analizu krize koja se desila ljetos, šta da se kroz naučene lekcje uradi da se predupredi situacija da novi talas dočekamo spremni. To ne može da uradi jedan čovjek ili uprava. Tu moraju da budu uključeni načelnici odjeljenja, eksperti, da se pozove pomoć iz Beograda ili nekog iz većih centara, da sa strana daju ekspertizu i da se možda neka sledeća situacija dočeka daleko spremnija”, zakljućila je Aida Ćorović.

Obraćajući mu se sa “E, moj druže novopazarski…i “moj bivši prijatelju”, Aida Ćorović je uputila javno pismo vd direktora OB Novi Pazar dr Mehu Mahmutoviću u kojem je navela da je prvi razlog za to “njegovo ponašanje, pogrešno činjenje, a najvećma, nečinjenje vezano za pandemiju koja mjesecima potresa čitavu planetu”. Drugi razlog za to je jer je, napisala je ona, riješila da progovori na činjenicu da je Mahmutović “isključivo i jedino odgovoran zašto Novi Pazar, prije pet godina, nije dobio donaciju od 3 i po miliona eura od strane luksmburške vlade”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: