16 Aprila, 2024
Aktuelno Tutin Zdravlje

Pokretni digitalni mamograf stiže u Tutin

Dom zdravlja u Tutinu, u saradnji sa Kliničkim centrom iz Niša, organizuje besplatne mamografske preglede. Pokretni, digitalni mamograf, biće od ponedjeljka postavljen u krugu Doma zdravlja Tutin.

Preventivni pregledi su od velikog značaja za očuvanje zdravlja a posebnu ulogu imaju u otkrivanju karcinoma dojke.

Iz tutinskog Doma zdravlja pozivaju sve sugrađanke da dođu i obave mamografski pregled, jer ako se bolest otkrije na vrijeme, postavi dijagnoza i odredi odgovarajuća terapija; izlečenje je u većini slučajeva uspješno, poručili su nadležni te ustanove.


O važnosti ovog pregleda i samoj organizaciji, razgovarali smo sa doktorkom Vahidom Ćorović koja kaže da je ovo idealna prilika za Tutinke i biće im na raspolaganju od 5. do 26. oktobra.

“Ovaj skrining mamografije je jedna metoda gde se radi rengen dojki, to je metoda u okviru koje se otkirivaju tumori i druge promene u dojci, u najranijem stadijumu; to su promene koje se ne mogu otkriti drugim pregledima.
Skrining program obuhvata žene određenih doba, od 50. do 70. godine. rekla je Ćorović i dodala da se mogu javiti i žene ispod 50 godina, uz uput izabranog lekara.

Dr. Vahida Čorović, Foto: Albina Pramenković-Snews

“Rak dojke je jedna zloćudna tvorevina koja se stvara u našoj dojci, a nastaje u momentu kada naše ćelije počnu neadekvatno i nekontrolisano da rastu i da uništavaju zdravo okolno tkivo; te ćelije promenjenog oblika, putem krivi idu u ostale dijelove našeg organizma i stvaraju metastaze. Ovim mamografskim pregledom otrkićemo te promene u najranijem stadijumu” objašnjava Ćorovič i apeluje da se sve žene odgovarajuće dobi jave i obave pregled.

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: