26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Srbija

BNV oštro osudio napad na “Žene u crnom”

Bošnjačko nacionalno vijeće osudilo je besraman fašistički napad i prijetnje članicama organizacije „Žene u crnom“ koji se desio u noći između petka i subote, kada su na njihovim prostorijama u centru Beogradu ispisane pogrdne poruke i imena osuđenih ratnih zločinaca.


“Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV)Zabrinjava činjenica da je napad uslijedio u trenutku kada je organizacija javno podržala i pozvala na usvajanje Rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici i u danu kada je ove organizacija, akcijom „Pamtimo zločin u Sjeverinu“ obilježila 29 godina od otmice kada su pripadnici srpskih oružanih snaga oteli su 16 Bošnjaka iz sela Sjeverin u opštini Priboj, Sandžak, kojima se nakon tog dana gubi svaki trag”, kažu iz BNV-a.

Kako dodaju, organizacija „Žene u crnom“ već 30 godina ima jasne antiratne stavove poznate po svojim antinacionalističkim stavovima i spremni da se bore za istinu i pravdu, što pojačava zabrinutost zbog napada i fašističkih prijetnji članicama organizacije.

“Današnje rukovodstvo srpske države Srbije zvanično negira i veliča genocid i druge zločine i ohrabruje veličanje osuđenih ratnih zločinaca i to jeste zvanična državna politika koja predstavlja prijetnju miru i stabilnosti u regionu”, konstatuje BNV.

Iz ovog bošnjačkog predstavničkog tijela istoču da vlast u Srbiji trenutno čine isti oni ljudi koji su vladali Srbijom u vrijeme planiranja, sprovođenja i prikrivanja zločina u Hrvatskoj, genocida širom Bosne i Hercegovine i zločina na Kosovu.

“Bošnjačko nacionalno vijeće poziva međunarodnu zajednicu da stane u odbranu demokratije i vladavine prava u Srbiji, te da se prema svim odgovornima za planiranje, organizovanje i sprovođenje zločina sprovede proces lustracije”, zaključuje se u saopštenju.

Foto:Žene u crnom

Povezane vijesti

%d bloggers like this: