25 Aprila, 2024
Aktuelno Art Knjigofil Kultura Novi Pazar

Aidi Camović nagrada “Aladin Lukač”

Ovogodišnja Književna nagrada ,,Aladin Lukač” pripala je novopazarskoj umjetnici Aidi Camović, odlučio je stručni žiri Kulturnog centra Novi Pazar.

Pored toga, njena zbirka ,,Mikroplastika” je izabrana za najbolju u konkurenciji od deset sjajnih zbirki poezije koje su pristigle na konkurs.

Na svečanosti priređenoj u Multimedijalnom centru o Aidinoj poeziji govorili su članovi žirija Nadija Rebronja i Zehnija Bulić, a stihove Aladina Lukača i Aide Camović kazivala je mlada pjesnikinja Saida Dazdarević.

Učenik Muzičke škole Stevan Mokranjac, Aleksa Milanović je veče upotpunio svojom izvedbom na gitari.

Inače, na konkursu gdje su pravo učešća imali autori koji nisu navršili 27 godina, pobjednica je dobila i nagradu od 50.000 dinara, koju joj uručio Šerif Lukač, otac pjesnika po kome nagrada i nosi ime.

Aida Camović je rođena 1995. u Novom Pazaru. Završila je osnovne studije 2018. godine na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, master studije na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu, gdje završava i doktorske srudije.

Član je Udruženja likovnih umjetnika Srbije – ULUS, Sandžačkog udruženja likovnih umjetnika – SULU, Novopazarskog udruženja likovnih umjetnika – “Sopoćani” i Udruženja slikara i ljubitelja slikarstva “Kornjača”. Učestvovala je na dvije kolonije: “Pljevlja” 2019. u Pljevljima, Crna Gora i “Sandžak, inspiracija umjetnika”, u Novom Pazaru 2020. Alumni Fonda za mlade talente, Ministarstva omladine i sporta. Stipendista je Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, za najbolje studente doktorskih studija u Srbiji.

Učestovala na skoro 30 kolektivnih i priredila više samostalnih izložbi. POred slikarstva i crtanja piše i poeziju.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: