Aktuelno Ekonomija Globus

Ako imate švajcarske franke osme serije što prije ih zamijenite

Nacionalna banka Švajcarske povlači iz opticaja novčanice osme serije švajcarskog franka, saopštili su bankari.

Apoenska struktura i izgled novčanica osme serije švajcarskog franka

Narodna banka Srbije (NBS) preporučuje da se novčanice osme serije švajcarskog franka polože kod banaka na deviznu štednju, prodaju za dinare, konvertuju u drugu valutu (euro, američki dolar itd.) ili zamjene za opticajne novčanice švajcarskog franka (deveta serija novčanica švajcarskog franka puštena u opticaj u periodu 2016. – 2019.), i to što prije, jer će banke i ovlašćeni menjači prestati sa njihovim otkupom, kao opticajnih novčanica, i prije nego što one zaista postanu vanopticajne.

Nacionalna banka Švajcarske je u maju 2020. godine, na svom zvaničnom sajtu, najavila da će u prvoj polovini 2021. godine povući iz opticaja novčanice osme serije švajcarskog franka (serija puštena u opticaj u periodu 1995. – 1998.), pri čemu će tačan datum povlačenja najaviti dva mjeseca ranije.

Banke i ovlašćeni menjači postupaju na ovaj način jer je i njima potrebno vrijeme da izvrše prodaju novčanica koje postaju vanopticajne inostranim bankama i to prije nego što postanu vanopticajne.

Zamjena ovih novčanica, nakon što prestanu da budu zakonsko sredstvo plaćanja, biće moguća bez vremenskog ograničenja (do drugačije odluke), a na šalterima Nacionalne banke Švajcarske u Bernu i Cirihu ili putem slanja poštom toj banci.

Razlog povlačenja iz opticaja osme serije novčanica švajcarskog franka je unaprjeđenje zaštitnih elemenata novčanica realizovano u devetoj seriji, čime se novčanice efikasnije štite od falsifikovanja.

NBS da se kod Nacionalne banke Švajcarske na isti način može zamjeniti i šesta serija, koja je povučena iz opticaja 1. maja 2000. godine, dok je sedma serija rezervna i nikada nije puštena u opticaj.

Za detaljne informacije, posjetiti sajt Nacionalne banke Švajcarske https://www.snb.ch/en/iabout/cash .

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: