24 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus

Avganistan u bezvlašću, neki u panici pokušavaju da napuste zemlju, neki Talibane dočekali s cvijećem

Situacija u glavnom gradu Avganistana Kabulu brzo se mijenja pošto su Talibani ušli u grad i zauzeli većinu njegovih dijelova, uključujući predsjedničku palatu. To se dogodilo dok je avganistanski predsjednik Ašraf Gani bežao iz zemlje, a bezbednosne snage u gradu nestale.

“Možda su ovo najtužniji trenuci koje sma vidio iz Avganistana. Ostavljen i narod bez alternative. Nema organizacija koje će pomoći, nema UN-a, nema vlade. Nema ništa”, objavio je novinar iz Avganistana Halil Silahsor.

Mnogi avganistanci i strani državljani pokušavaju da napuste zemlji, a najbezbedniji vid izlaska trenutno jeste avio prevoz. U haosu koji je nastao na aerodromu poginulo najmanje pet osoba, javlja Rojters. Američki vojnici ispalili su hice upozorenja u vazduh na aerodromu u Kabulu kako bi sprečili da više stotina civila izađe na pistu aerodroma, izjavili su zvaničnici.

Talibani su osvojili veći dio zemlje, a Avganistanci sa velikim strahom gledaju na budućnost, dok iz redova Talibana uvjeravaju narod da nema razloga za brigu, te da su sada svi bezbedni koji se nalaze u Avganistanu.

Savet bezbjednosti UN zaseda zbog situacije u Avganistanu. Otpravnik poslova Ambasade Srbije u Indiji Siniša Pavić izjavio je da se troje državljana Srbije nalaze u Kabulu.

Na internetu se objavljeju razni snimci iz Kabula na kojima se navodno vide bar dvije osobe kako padaju sa aviona, a koje su se prethodno vezale za njegove točkove, ali isto i video materijali sa ulica Kabula.

Na twitteru je objavljen i video na kojem se vidi da borce Talibana lokalno stanovništvo dočekuje s cvijećem.

Inače, izvještači sa terena raznih svjetskih medija saopštavaju da je u gradu mirno, ali da je velik panikani gužva samo na prilazima aerodroma i na samom aerodromu.

Foto/video:twitter

Povezane vijesti

%d bloggers like this: