Aktuelno Društvo Srbija

Bajramska poruka reisu-l-uleme Nasufovića: Ni vjere nema bez pravde, nad muslimanima u Palestini se vrši nepravda

Reisu-l-uleme Islamske zajednice Srbije Sead ef. Nasufović  je u poruci povodom nastupajućeg Ramazanskog bajrama istakao da bez pravde nema prijateljstva, nema ni braka ni države, niti mira u kući, ali ni da vjere nema bez pravde. Posebno se osvrnuo na muslimane Palestine i  istakao da niko neće imati mira “sve dok djeca u svijetu umiru od gladi pored naših slijepih i nezasitih očiju”.

“Pravda je mjera i sud po srcu koje uvijek zna šta je pravo, a šta je krivo. Nije li upravo to ona vječna istina koja nas uči da drugome uradimo samo ono što bismo željeli da drugi urade nama, i da nipošto ne uradimo drugome ono što ne bismo željeli da drugi nama urade. Tužni smo zbog nepravde koja se vrši nad muslimanskim vjernicima u Palestini i u džamiji Al-Aksa, kao što smo tužni i zbog svake nepravde prema bilo kom čovjeku, bez obzira kojoj vjeri ili narodu on pripadao. Nadamo se i vjerujemo da je svaki problem moguće riješiti razgovorom, zato i pitanje Palestine i aktualnih nemira u džamiji Al-Aksa treba rješavati dogovorom, a nipošto prolijevanjem krvi”, poručio je Nasufović.

Ukazujujuću da je sutra prvi dan Ramazanskog bajrama on je kazao da muslimani imaju mnogo razloga za tugu i brigu, ali i da ne zaborave da svi imamo makar jedan razlog za radost, a to su naša djeca.

“Zbog njih i njihove sreće radujmo se i poklanjajmo osmjehe i čestitke bajramske. Mjesec Ramazan je prava slika našega života. Na njegovom početku mislimo da je kraj predaleko, a na kraju se uvjerimo koliko je kratko trajao i kako je brzo prošao. Na kraju mjeseca Ramazana, kao i na kraju života, raduju se samo oni koji su ga iskoristili onako kako mu priliči, iskreno se kajući za sve propuste u onome što su mogli od dobra učiniti, a nisu. Gorko se kaju i oni koji su tokom mjeseca Ramazana činili ružna djela kojima su oskrnavili ljepotu i veličanstvenost posta i života”, istakoa je on i podvukao da je nemoguće slagati sebe, odnosno svoje srce, kao što je nemoguće da nas srce slaže, jer njegova je priroda i bit istina i samo istina.

Kako je istakao srce se raduje samo u istini, liječi se i hrani njome, kao što ga i svaka neistina rani i oboli.

“Ranjeno i slomljeno srce umire ukoliko ga ne liječimo njegovim matičnim ćelijama, a one su božanska istina, uputa, milost i ramazanski post”, kazao je Nasufović tokom obraćanja u Bajrakli džamiji.

Izrazio je nadu da su vjernici uspjeli i da smo u postu našli svoju mjeru, te uvidjeli vrijednost jedne kapi vode i jednog zalogaja hljeba.

“Nadamo se da smo kao ljudi spoznali koliko smo nepravedni prema čovjeku, znajući da svakoga dana u svijetu od gladi umire na hiljade ljudi, a među njima, na našu sramotu i na teret našoj duši i obrazu, ponajviše djece. Koliko god sebe lažno tješili da nije do nas, već do nekoga drugoga, ipak, onaj čije je srce živo čut će od njega samo riječi prijekora i upozorenja da niko od nas neće imati mira u duši, niti zdravlja u tijelu, sve dok djeca u svijetu umiru od gladi pored naših slijepih i nezasitih očiju”, konstatirao je velikodostojnik IZ-e Srbije.

On je ovom prilikom uputio dovu Allaha, džellešanuhu, da podari mir u svijetu i dobro zdravlje svakom čovjeku.

“Molimo Ga da primi naš post i naša dobra djela koja smo Njegovim Imenom radili, da nam grijehe oprosti i smiluje se dušama naših umrlih, da Svoje blagoslove spusti na duše Svojih poslanika i Svoga Miljenika Muhammeda, alejhisselam. Amin! Bajram šerif mubarek olsun!”, poručio je u bajramskoj poruci Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead efendija Nasufović.

Foto: Islamska zajednica Srbije (IZS)

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: