25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus Sandžak

Sutra, 13. maja je prvi dan Ramazanskog bajrama

Muslimani u Sandžaku i širom svijeta sutra, u četvrtak 13. maja, obilježavaju prvi dan Ramazanskog bajrama.

Bajram namaz u Novom Pazaru će se klanjati u 05.52 sati. Mešihat Islamske zajednice Sandžaka (Rijaset islamske zajednice Srbije) će centralnu bajramsku svečanost organizirati u Stambol džamiji, a bajramsku hutbu će predvoditi sandžački muftija Senad ef. Halitović.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) je saopštio da će centralna bajramska svečanost Islamskom centru Gazilar u Novom Pazaru predvoditi predsjednik Mešihata, muftija Mevlud ef. Dudić. Iz ove islamske zajednice su naveli da između sabah i bajram namaza neće se izvoditi prigodni programi niti održavati posebna predavanja, već će se sabah namaz klanjati u prvom vremenu, kao što je bila praksa tokom Ramazana, dok će se bajram namaz obaviti u vremenu utvrđenom takvimom Islamske zajednice, naznačenom u ramazanskoj vaktiji.

Pozivaju sve vjernike da se tokom bajramskih dana pridržavaju epidemioloških mjera, te da u cilju sprječavanja širenja zaraze izbjegavaju masovna okupljanja.

Centralna svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom Ramazanskog bajrama biće održana u četvrtak, 13. maja, u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje će bajramsku hutbu kazivati reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Prema Takvimu Islamske zajednice (IZ), bajram-namaz je u 6.02 sati. Nakon sabah-namaza biće održan svečani program kojeg će izvesti poznati učači Kur’ana, ilahija i kasida.

Prigodan vaz ovom prilikom održat će prvi imam i hatib Gazi Husrev-begove džamije dr. hfz. Mensur-ef. Malkić.

BHT1 i BIR Televizija će centralnu bajramsku svečanost prenositi uživo, od 5.15 sati.

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: