19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika Priboj Sandžak

SDA Sandžaka: Na vlasti isti oni koji su inspirisali zločin nad Bošnjacima i koji ga danas negiraju.

Povodom 28 godina od zločina u Kukurovićima SDA Sandžaka je saopštila da ovaj zločin kao i mnogi zločini nad Bošnjacima Sandžaka tokom devedesetih godina nisu rasvijetljeni, a nalogodavci nisu otkriveni i kažnjeni.

“Nakon 28 godina u Srbiji su na vlasti isti oni koji su inspirisali zločin nad Bošnjacima i koji ga danas negiraju. Danas imamo istu situaciju gdje predstavnici vlasti veličaju ratne zločince i opravdavaju njihove izvršene zločine”, ukazuju iz SDA Sandžaka i podsjećaju da je na prijedlog SDA Sandžaka i predsjednika te stranke Sulejmana Ugljanina, Vlada Srbije je 29. marta 2012. godine usvojila Program za povratak izbjeglih i raseljenih Bošnjaka iz opštine Priboj u periodu od 1991-1999. godine, koji je predviđao obnovu uništenih kuća i infrastrukture, ali dolaskom aktuelne vlasti taj program je obustavljen.

SDA je još jedanom itakla da je u Srbiji potrebno hitno donijeti Zakon o lustraciji i na taj način odstraniiti iz srpskih snaga bezbjednosti i kazniti sve odgovorne za zločine nad Bošnjacima koji su počinili tokom 90-ih godina.

Na današnji dan prije 28 godina Užički korpus Vojske Jugoslavije granatirao je bošnjačko selo Kukurovići u opštini Priboj.

Tog dana Vojska Jugoslavije je ubila tri lica Uzeira Bulutovića, Mušana Husovića i Fatimu Sarač, dok je drugim stanovnicima bošnjačke nacionalnosti svu imovinu spalila i uništila.

Na 28. godišnjicu zločina nisu se oglasile ostale bošnjačke sstranke, Stranka pravde i pomirenja (SPP) Muamera Zukorlića i Sandžačka demokratska partija (SDP) Rasima Ljajića koje participiraju u republičkoj vlasti sa Srpskom naprednom strankom (SNS) Aleksandra Vučića.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: