23 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Sport Turska

Bašpehlivan Bošnjak Huseyin Gumusalan

Na 661. tradicionalnom takmičenju pehlivana, hrvača u ulju, “Kirikpinar” u gradu Edirene u Turskoj, hrvač bošnjačkog porijekla, Huseyin Gumusalan se, pobijedivši prošlogodišnjeg finalistu Ismaila Koca, plasirao u četvrtfinale turnira tradicionalnog i popularnog sportu u Turskoj i muslimanskim zemljama.

Huseiyin Gumusalan je trenutno jedan od najboljih hrvača – pehlivana u Turskoj. Završio je srednju industrijsku stručnu školu Karamursel “100. i Univerzitet Kocaeli, navijač je Bešiktaša u svijetu hrvanja poznat je kao “Žuti div”.

Godine 2016. postao je prvi u hrvanju takmičenja “Elmali” u Antaliyi i imao je pravo da se hrva u kategoriji “ispod glave”, a iste godine je bio među 8 najboljih u kategirji srednjeg i visokog uzrasta, na Edirne Kırkpınar turniru. Ranije je imao mnogo uspjeha, pobjedio je Faruka Akkoyna u finalu Hersek Yagli Guresleri takmičenju i balpehlivan glavni hrvač. Takođe je postao prvi hrvač na takmičenji pehlivana Ulugazi.

Huseyin Gumusalan je rođen u Kocaeli, Karamursel. Porijeklom je iz bošnjačke porodice Begović, iz Sarajeva, Bosna i Hercegovina.

Huseyin ima 28 godina visok je 199 centimetara i težak 125 kilograma. Rođen je 20. februara 1994. godine, u znaku Ribe.

Zvanično Instagram nalog mu je @huseiin_gumusalan. Opis profila uključuje tagove: Baspehlivan, Fitnes, Karamursel, Guresci, Bosnak, Besiktas.

Zvanično korisničko ime Instagram naloga je @huseiin_gumusalan. Opis profila uključuje sledeće izjave: Baspehlivan, Fitnes, Karamursel, Guresci, Bosnak, Besiktas.

– Hrvanje pehlivana na UNESCO-voj listi, jedno od najstarijih sportskih takmičenja u svijetu

Kirkpinar turnir je 2010. godine upisan na listu Uneskovog nematerijalnog naslijeđa svijeta. To je istovremeno i festival nauljenih hrvača – pehlivana koji se održava svake godine u Edirnu (Jedrene) u Turskoj.

Turnir hrvača u ulju predstavlja jedno od najstarijih sportskih takmičenja u svijetu koja datiraju još iz sredine 14. vijeka. Pokrenut je za vrijeme vladavine osmanskog sultana Murata I u Edirnu je osnovana škola rvanja i od tada se u gradu održava godišnja hrvačka priredba. na kojoj se bore za zlatni pojas Kirkpinar festivala i titulu glavnog baš pelivana. Phelivani se smatraju izuzetnim ličnostima koje krase velikodušnost, iskrenost, viteštvo, ljudska snaga, poštovanje, poštovanje tradicije i običaja. Festival pokreće Kirkpinar aga na ceremoniji gdje bendovi sviraju na bubnjevima i zurni. Zlatni pojas se tradicionalno pronosi ceremonijalno kroz grad. Majstor ceremonije predstavlja publici pehlivane na izuzetno zanimljiv način recitujući njihova imena i vještine. Svaki od rvača nosi posebno sašivene debele pantalone od bivolje ili kravlje kože. One se takođe nauljuju zajedno sa tijelom hrvača.

Prema legendi, Kirkpinar turnir hrvanja u ulju počelo je prelaskom Turaka Osmanlija u Trakiju (Evropu) 1361. godine, nakon što je 1354. Orhan Gazi je na suprotnu obalu (Rumeliju) poslao svog najstarijeg sina Sulejman-pašu rekavši: „Neka te Grci uzmu za ruku!…“.

Prvi koji se iskracaju na suprotnu obalu su avangarda osmanskih jurišnika. To su elitni vojnici poznati kao “četrredest” broj koji ukazuje na četrdeset Evlija, što ima svetu vrijednost u tursko-islamskoj istoriji, pa je Sulejman-paša formirao svoje elitne jedinice od četrdeset ljudi.

Četrdeset ratnika se iskrcalo na današnje Galipoljsko poluostrvo i zauzelo vizantijski zamak pod nazivom Domuz-Hisari. Kasnije su se razišli u tri različita pravca, predajući ovo mjesto vojnicima koji su došli za njima. Njihov zadatak je bio da napreduju u unutrašnjost grčkog carstva i da o onome što su vidjeli izveštavaju Sulejman-pašu..

Među četrdeset elitnih vojnika koji su se jednom prilikom hrvali, dan i noć, , nemogavši to da prekinu do smrti, pošto su ih razdvojili, bili su braća Ali(ja) i Selim. Sahranjuju ih ispod velike vrbe ( ili drva smokve) i nastavljaju put. Kada su se četrdeset ratnika vratili, nakon završene misije,odlaze da posjete grobove svojih saboraca, ali su bili su zapanjeni onim što su vidjeli. Na mjestu gdje su pokopni bio je kristalni izvor. Ovaj zapanjujući događaj pretvara se nakon toga u legendu kružeći u narodu.

U znak sjećanja na ova dva junaka od četrdeset, tu se svake godine održava turnir u hrvanju, nazvan “Izvor od četrdeset” (Kirikpinar).

Izvor: kimnereli.net, Bosnak Dunyasi, SNews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: