14 Avgusta, 2022
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Turska

Nana Fata boravi u Turskoj, na panelima će govoriti o svojoj pravnoj borbi

Bošnjačka heroina nana Fata Orlović doputovala je danas u Istanbul gdje će biti gost udruženja bošnjačkih iseljenika i istaknutih intelektualaca.

Nakon posjete Aja Sofiji i historijskim mjestima u Istanbulu Nana Fata će učestvovati na panelima 5. 6. jula koje organiraju Udruženje “Bosna -Sandžak – Turkiye” i “Asocijaciji Bosna – Sandžak anadolska strana Istanbula” u Pendiku. Nana Fata će uz stručnu ekipu prevodilaca govoriti o svojoj dugogodišnjoj pravnoj borbi”, potvrdio je za SNews jedan od organizatora ove posjete novinar i građanski aktivista Selim Ozturk Bogućanin.

Posjetu Turskoj su organizirali kako bi Nani fati izrazili poštovanje i zahvalnost zbog njene istrajne borbe, a među onima koji su Nanin petotnevni boravak inicirali i organizirali su poznati invazivni kardiolog Prof. Dr. Ayhan Olcay (Aydin Univerzitet), Doc. Dr. Amra Ardović Yildiz (Koc Univerzitet), međunarodni pravni prevodilac i profesor turskog jezika Dr Senada Zatagić, kao i Dr Berina Slipčević (Medeniyet Univerzitet).

Nana Fata u ovoj posjeti boravi u pratnji svoje kćerke Zlatke Bašić i poznatog tuzlanskog ljekara prof. dr. Šekiba Umihanića.

Ona je ove godine namjervala putovati na hadž, ali je zbog novih ograničanje u starosnoj dobi za hadžije osamdesetogisšnjoj bosanskoj heroini to onemogućeno, te je bio još jedan razlog da bude ugošćena u Turskoj.

Nana će, nakon gostovanja u Istanbulu, posjetiti i Ankaru.

Fata Orlović (80) je sa suprugom i sedmoro djece prije rata 1992-1995. godine živjela u Konjević polju Kod Bratunca, u Bosni i Hercegovini. Uu ratu je izgubila 22 člana porodice, među kojima i supruga Šaćira. Kao izbjeglica živjela u različitim dijelovima zemlje i nije napustila rodni kraj uprkos svim insistiranjima njene djece koja žive u SAD. Vratila 2000. godine se u selo u kojem je živjela prije rata. Vlasti entiteta Republika srpska su dvorištu njene kuće, nakon rata, 1996. godine dozvolile izgradnju pravoslavnu crkve. Po povratku pokrenula je pravni spor da se ta crkva izgrađena bez dozvole ukloni. Tokom 11 godina pravne borbe nije podlegla pritiscima i napadima i odbijala je ponuđeni novac da crkva ne bi bila srušena. Vlada Republike srpske se 2007. godine složila da finansira premještanje crkve. OHR je podržao sporazum pošto bi time pravo Fate Orlović na privatno vlasništvo bilo ispoštovano, ali crkva zbog birokratskih procedura i odugovlačenja nije uklonjena.Odlukom Evropskog suda za ljudska prava 2019. godine dobila je pravnu borbu. Izvršenjem te presude crkva je uklonjena 6. juna 2021. godine.

Povezane vijesti