24 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Novi EU propisi i izazov za carinike, u donjem vešu pronađeno 30.000 eura

Srbijanski carinici su 9. juna 2021. godine na izlazu prelaza Gradina, prema Bugarskoj, u saradnji sa policijom, zaplijenili 53.500 eura, koliko su preko dozvoljenog limita od po 10.000 eura, pokušali da prokrijumčare majka i sin. U donjem vešu kod putnice je ličnim pretresom pronađeno 30.000 eura.

Prekršaj je otkriven kada je na red za kontrolu pristigao „folksvagen amarok“ austrijskih registarskih oznaka, kojim su majka i sin, austrijski državljani turske nacionalnosti, putovali ka svojoj matičnoj zemlji, saopštila je Uprava carina Srbije.

Upitani da li imaju nešto da prijave za carinsku kontrolu, putnici su rekli da sa sobom nose samo lični prtljag i po 7.000 eura.

Kako se navodi najpre je u ličnoj torbici 33-godišnjeg sina pronađeno 23.500 eura, da bi potom i u postavi ranca njegove 60-godišnje majke bilo otkriveno još 20.000.

“Carinici su najpre napipali svežanj novčanica ispod postave na dnu njenog ranca, nakon čega ga je putnica sama izvadila, pošto je prethodno rašila postavu u koju je zašila novac. To ni približno nije bilo sve. Ličnim pretresom je kod majke u donjem vešu pronađeno još 30.000 eura i to u brushalteru čije su obe korpice bile napunjene sa po 10.000 eura, ali i u neobičnom pojasu napravljenom od unihop čarape koja je bila ispunjena sa 10.000 eura i zakačena za dugme od pantalona”, ističu iz Prave carina.

Ukazuju da je putnicima vraćen dozvoljeni iznos od po 10.000 eura, dok je ostatak zadržan do okončanja prekršajnog postupka pred nadležnim sudom.

Carinici Srbije na godišnjem nivou je prosfečno zaplijene oko 3 – 3.5 miliona evra, a prošla godina se izdvojila rekordnim rezultatom od preko 7 miliona eura zadržanih zbog neprijavljivanja”, istakao je za RTS Slobodan Tomić iz Uprave carina.

Prema novim propisima koji su stupili na snagu pre nekoliko dana.putnici koji novac unose i iznose sa teritorije EU i sa sobom nose više od 10.000 eura, u toj i drugim valutama, obavezni su da popune gotovinsku deklaraciju, a definicija gotovine je proširena na čekove, menice, kao i zlatnike i predmete od zlata.

Stroža pravila su u Evropi uvedena sa ciljem efikasnije borbe protiv pranja novca i finansiranja ilegalnih aktivnosti.

 

Foto: Uprava carina Srbije

Povezane vijesti

%d bloggers like this: