Aktuelno Društvo Srbija

Beograd: Protest advokata “Ni korak nazad”, traže povlačenje Nacrta izmena zakona o parničnom postupku iz javne rasprave

Advokati koji zahtevaju povlačenje Nacrta izmena zakona o parničnom postupku iz javne rasprave prošetali su danas tokom protesta do Vrhovnog kasacionog suda i Ministarstva pravde u Beogradu. Okupljeni advokati na protestu na čelu kolone nosili transparente: „Ni korak nazad“, kako glasi i naziv njihovog pokreta.

Više od 150 advokata je protestovalo, ali kako je rečeno, radni je dan i suđenja su u toku, te je razumljivo da ih nije bilo u većem broju.

Advokatica Jelena Pavlović izjavila je da oni traže povlačenje nacrta iz javne rasprave, a u suprotnom će pristupiti radikalnijim merama.

„Tražićemo ostavke i i raditi neke blokade, to ćemo se još dogovoriti šta“, dodala je.

Ona je navela da je za danas, kako saznaje, planiran sastanak Radne grupe za izmenu tog nacrta u Ministarstvu pravde, koju su formirali ministarka Maja Pavlović i predsednik Advokatske komore Srbije (AKS) Viktor Gostiljac.

Međutim, kako je kazala, tu radnu grupu ne priznaju Advokatska komora Beograda (AKB) i brojne druge advokatske komore.

Advokati su se pre šetnje okupili ispred sedišta AKS, gde su poručili „da AKS nije dobro reagovala i da ne treba dalje srljati sa takvim nacrtom“.

„Mi tražimo poštovanje Ustava i zakona kroz njegove izmene“, poručili su advokati, tvrdeći da je ovaj nacrt protivan interesima građana.

Saobraćaj u Ulici kneza Miloša bio je u jednoj traci zaustavljen, a šetnju advokata pratilo je vozilo sa razglasom sa kojeg je bila puštana muzika.

Advokate su podržali i članovi Udruženih sindikata Srbije „Sloga“.

Izvor : N1

Povezane vijesti

%d bloggers like this: