24 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Zdravlje

Novi Pazar će dobiti toplanu na biomasu

Danas je u Vladi Srbije potpisan ugovor o izgradnji toplane na biomasu u Novom Pazaru, koja će zbog isključenja mazuta omogućiti smanjenje aerozagađenja i dekarbonizaciju, te povećati kapacitet isporuke toplotne energije za više nego duplo, prenosi Tanjug.

Ugovor je vrijedan sedam miliona evra, a
Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da je cilj Vlade da svi gradovi i opštine budu zeleni.

Ona je kazala da će ova investicija omogućiti da emisija sumpodioksida bude nula, dok će ugljendioksid sa 6.000 tona godišnje biti sveden na 500 tona.

“Sedam miliona evra nije mali novac, ali su benefiti za građane ogoromni”, istakla je ona i dodala da će korist imati kako sadašnje tako i buduće generacije.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac
izjavio je da će nova toplana omogućiti da se sa sadašnjih 100.000 pređe na 240.000 kvadratnih metara stambenog i poslovnog prostora koje će moći daljinski da se greje.

“Grijanje na biomasu će biti rentabilnije, jer je grad do sada subvencionisao toplanu zbog cena mazuta, a toplana će biti van centra grada”, kazao je Biševac.

Direktor nemačkog KfW Rudiger Hartman naveo je da je čitav program promovisanja grejanja na biomasu vredan 27 miliona evra, te da deo novca bespovratno daje i Švajcarska, prenosi Tanjug.

Izvor: Tanjug

Povezane vijesti

%d bloggers like this: