19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Nauka i tehnologija Sandžak Srbija

BNV apeluje:Ne provocirajte bošnjačku djecu sa himnom “Bože pravde”

Povodom najava ministra Prosvete Branka Ružića da će učenici 1. septembra sa nastavom otpočeti uz intoniranje himne “Bože pravde”, danas se oglasilo Bošnjačko nacionalno vijeće i  poručilo da je Himna odraz isključivo srpskog identiteta i svesrpskog životnog prostora isključujući sve ostale narode, pa je za Bošnjake ona neprihvatljiva.

“Trenutnu himnu Srbije Bošnjaci ne doživljavaju kao državnu već nacionalnu himnu srpskog naroda. Bošnjačko nacionalno vijeće poziva sve uprave obrazovno-odgojnih ustanova da i ovu školsku godinu otpočnu dostojanstveno, poštujući različitosti, bez provokacija djece i nastavnika bošnjačke nacionalnosti”, navode u saopštenju.

Kako dodaju, Ružić bi kao ministar i prvi potpredsjednik Vlade Srbije trebao da pokrene inicijativu da se usvoje novi državni simboli koji će jednako uvažavati sve narode i manjine u Srbiji i koji će kod sve djece rezultirati osjećajem pripadnosti i ljubavi prema državi, predlažu iz BNV-a.

“Poštovanje države prema narodima koji žive u njoj iskazuje se u svim oblastima djelovanja, a naročito kroz državne simbole i znamenitosti. Tekst himne, ali i grb Srbije ne odražava stvarnu nacionalnu strukturu države i u njima se Srbija ne može prepoznati kao multietnička i multikonfesionalna zemlja, što u stvarnosti ona jeste”, naglašavaju u saopštenju.

Dalje se ističe da su Bošnjaci Sandžaka civilizovan, kulturan, miroljubiv evropski narod koji je autohton na ovim prostorima, a koji vjekovima pokazuje nastojanje da živi u miru sa svim ostalim narodima i da poštuje državu u kojoj živi uz očekivanja da država uzvraća poštovanje i uvažava Bošnjake i njihova osjećanja.

Iz BNV-a poručuju da je poštovanje dvosmjerni proces, te da će biti poštovani u istoj mjeri u kojoj poštujete druge, pa se nalog ministra da školska godina otpočne intoniranjem srpske himne smatra nepoštovanjem različitosti i provokacijom nesrpskih naroda.

Oni podsjećaju da je „Bože pravde“ bila himna Republike Srpske u periodu od 1992. do 2007. godine, kao i himna bivše Republike Srpske Krajine.

“Bošnjačko nacionalno vijeće još jednom poziva sve obrazovno-odgojne ustanove da poštuju vjekovne tekovine dobrog suživota u Sandžaku te da i ovu školsku godinu otpočnu u miru i slozi bez provokacija djece bošnjačke nacionalnosti”, zaključuju u saopštenju.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: