Aktuelno Društvo Prijepolje Sandžak Srbija

BNV: Danas je 29. godišnjica od otmice u Štrpcima, nekažnjivost ovog zločina predstavlja opasnu poruku za Bošnjake u Srbiji

Danas se navršava 29 godina od zločina u Štrpcima, kada su pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) iz voza na relaciji Beograd-Bar oteli i ubili 20 putnika, među kojima je bilo 18 Bošnjaka, jedan Hrvat i jedan strani državljanin afričkog ili arapskog porijekla, čiji identitet nije utvrđen.

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) traži od institucija Srbije da efikasno sprovedu krivični postupak za zločin u Štrpcima, Kukurovićima, Sjeverinu i Bukovicama, a od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i drugih nadležnih institucija da donesu novi zakon, zasnovan na Modelu zakona o pravima civilnih žrtava povreda ljudskih prava u oružanim sukobima i u vezi sa oružanim sukobima u periodu od 1991. do 2001. godine, koji sadrži normativna rješenja za ostvarivanje prava žrtava u skladu sa međunarodnim standardima.

“Neriješeni zločni, dopuštanje da nekažnjeno prođu genocidne prijetnje upućene Bošnjacima od strane srpskih policajaca koji su u Priboju, početkom ove godine, pjevali šovinističke pjesme i pozivali na ubijanje i nove zločine, kao i drugi verbalni napadi na Bošnjake, pojačavaju osjećaj nesigurnosti i bojazni za biološki opstanak Bošnjaka na ovim prostorima”, poručeno je iz BNV-a povodom 29. godišnjece otmice u Štrpcima.

Žrtve ovog zločina su: Esad Kapetanović, Ilijaz Ličin, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad Đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Toma Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedno nepoznato lice.

Do danas su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve. Tijelo Halila Zupčevića pronađeno je krajem 2009. godine na obali jezera Perućac, a posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Iljaza Ličine nađeni su u istom jezeru 2010. godine. Ostale žrtve se i dalje nalaze u evidencijama nestalih lica.

Za ovaj zločin su do sada pravosnažno osuđene samo dvije osobe. Nebojša Ranisavljević, komandant dobrovoljačkog voda pod nazivom „Resavac“ ili „Skakavac“, koji je bio dio Interventne čete Višegradske brigade VRS, osuđen je pred Višim sudom u Bijelom Polju (Crna Gora) 2003. godine na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina.

Mićo Jovičić, pripadnik Višegradske brigade VRS, protiv koga je vođen postupak pred Sudom BiH, priznao je krivicu 2016. godine i osuđen je na petogodišnju zatvorsku kaznu.

Bošnjačko nacionalno vijeće izražava saosjećanje sa žrtvama zločina u Štrpcima, Sjeverinu, Kukurovićima, Bukovicama i drugih zločina počinjenih nad Bošnjacima u Sandžaku i njihovim porodicama i osuđuje saučesništvo tadašnjih državnih organa Republike Srbije i Savezne Republike Jugoslavije u planiranju, organizovanju i činjenju ovih zločina.

“Uzimajući u obzir da za ovaj zločin do sada u Srbiji niko nije odgovarao, da zločinci nisu privedeni te da državni organi do danas nisu ništa učinili na rasvjetljavanju ovih zločina i adekvatnom kažnjavanju zločinaca, predstavlja opasnu poruku za Bošnjake u Srbiji koji ni danas ne osjećaju sigurnost”, ističe se u saopštenju predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji.

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća obilježit će 29. godišnjicu zloćina u Štrpcima polaganjem vjenca na spomen ploču u nedjelju u 11 sati, dok će se predstavnici Vijeća pridružiti i događajima koji organizuje opština Prijepolje kada će se sastati sa porodicama žrtava.

Predstavnici opštine Prjepolje će na godišnjicu otmice primiti devet porodica otetih i ubijenih putnika iz Prijepolja i njima će biti uručena novčana pomoć.

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na spomen obilježju u Šarampovu u 15 sati zvaničnici i predstavnici lokalne samouprave, kao i organizacije za ljudska prava će obilježiti 29. godišnjicu od zločina.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: