Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

BNV: Kazne za Štrpci ne predstavljaju zadovoljenje pravde

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) je, povodom prvostepene presude okrivljenima za otmicu i ubistva u slučaju Štrpci, iznijelo stav da izrečene kazne zatvora, na ukupno 35 godina, nisu adekvatne, imajući u vidu vrstu i težinu počinjenog zločina, te kao takve ne predstavljaju zadovoljenje pravde.

“Protiv presude Višeg suda u Beogradu, stranke u krivičnom postupku mogu da izjave žalbu Apelacionom sudu u Beogradu. Očekujemo da će Apelacioni sud uvažiti žalbu i optuženima izreći kazne koje odgovaraju težini ovog gnusnog zločina”, saopteno je iz BNV-a povodom presude objavljene 7. februara.

Viši sud u Beogradu donio je presudu kojom je optužene Gojka Lukića, Duška Vasiljevića i Jovana Lipovca osudio na kazne zatvora u trajanju od po 10 godina, a Draganu Đekić na kaznu zatvora u trajanju od pet godina zbog otmice putnika iz voza u mjestu Štrpci, zlostavljanja, mučenja i ubistva 20 civila nesrpske nacionalnosti.

Iz BNV-a Podsjećaju javnost da je, prije 30 godina, 27. februara 1993. godine, iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar, u stanici Štrpci, oteto a potom i mučki ubijeno 20 putnika, od kojih 18 Bošnjaka, jedan Hrvat i jedna nepoznata osoba. Zločin su organizirali i izveli pripadnici Vojske Republike Srpske, pod komandom haškog osuđenika Milana Lukića.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: