27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika Sandžak

BNV: Ljudska i manjinska prava ključni problemi u Srbiji

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) izrazilo je danas veliku dozu zabrinutosti povodom nedavne odluke Vijeća Ministara EU da ove godine ne otvori nijedno novo poglavlje u pregovorima o članstvu sa Srbijom.

U saopštenju dostavljenom medijima iz BNV-a navode da demokratija i vladavina prava, kao i nivo poštovanja ljudskih i manjinskih prava, ostaju ključni problemi sa kojima se država Srbija suočava u procesu pristupanja Evropskoj uniji.
“Bošnjačko nacionalno vijeće traži reviziju Akcionog plana za manjine koji nije uvažio pitanja koja opterećuju pripadnike bošnjačkog naroda u Sandžaku, nema potrebni legitimitet, nije uvažio prijedloge ostalih manjinskih zajednica i mi ga ne priznajemo”, ističu iz BNV-a.
Kako navode, Bošnjačko nacionalno vijeće već nekoliko godina podsjeća domaću i međunarodnu javnost o stanju demokratije i poštovanju ljudskih i manjinskih prava u Srbiji te položaju Bošnjaka u ovoj državi.
“Odnos organa jedne države prema nacionalnim manjinama i manjinskih narodima odražava opštu politiku države prema vladavini prava i ljudskim pravima”, podsjeća BNV.
Iz BNV-a jos navode da država Srbija, posljednjih godina, prema izvještajima domaćim i međunarodnih organizacija i institucija, koje se bave praćenjem stanja demokratije i vladavine prava, bilježi stagnaciju, te pogoršanje u ovim oblastima.
Kako naglašavaju, Bošnjaci Sandžaka imaju mnogo neriješenih problema u Srbiji zbog višedecenijskog lošeg odnosa državnih organa prema Bošnjacima, njihovom maternjem jeziku te njihovim pravima i slobodama u ovoj državi.
“Bošnjačko nacionalno vijeće, u svojstvu najvišeg predstavničkog i političkog tijela Bošnjaka u Srbiji, ostaje privrženo vrijednostima Evropske unije te i dalje vjeruje da jedino evropski model organizacije države i društva može obezbjediti održivi opstanak nacionalnim manjinama i manjinskim narodima”, zaključuje se u saopštenju Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: