18 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

BNV: MUP Srbije ispunio zakonsku obavezu, dokumenta na bosanskom jeziku

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) zvanično je potvrdilo da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije od sada omogućilo podnošenje zahtjeva i izdavanje biometrijskih ličnih karata u skladu sa Zakonom moguće je i na bosanskom jeziku i latiničnom pismu.

Sve tehničke prepreke za izdavanje lične karte na bosanskom jeziku su otklonjene, te pripadnici bošnjačke nacionalne manjine mogu da podnose zahtjeve i dobijaju lične karte ukoliko žele i na bosanskom jeziku i pismu, stoji u odgovoru Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije dostavljenom Vijeću koje je uz saopštenje obavilo i faksimil tog odgovora.

BNV podsjeća da je reagovalo prema Ministarstvu unutrašnjh poslova sa zahtjevom da hitno ispune zakonske obaveze i omoguće Bošnjacima u Republici Srbiji izdavanje javnih isprava na svom maternjem bosanskom jeziku i latiničnom pismu i pokrenulo odgovarajuće postupke pred Zaštitinikom građana i Povjerenicom za zaštitu ravnopravnosti.

Podsjeća se da je Republika Srbija Zakonom o ratifikaciji Evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima prihvatila bosanski jezik kao jezik Bošnjaka u Srbiji i time se obavezala na primjenu odredaba Povelje u odnosu na bosanski jezik, a da su bosanski jezik i latinično pismo u službenoj upotrebi svojim statutima potvrdili i Grad Novi Pazar i opštine Tutin, Sjenica i Prijepolje.

Zahtev za pokretanje izmjene sistema kod MUP-a Srbije, kako bi se omogućilo izdavanje dokumenata na maternjem bosanskom jeziku, prethodno, u aprilu ove godine, podnijela je Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: