Aktuelno Crna Gora Društvo Pljevlja (Taslidža) Politika Sandžak

Pljevlja: Na čelu narodne biblioteke osoba koja je javno širila netrpeljivost prema Bošnjacima

Većinska Pljevlja neće dozvoliti da lokalna vlast, kroz imenovanje na čelna mjesta lokalnih savjeta i ustanova, osoba koje šire međuvjersku mržnju, pogorša međuljudske odnose u gradu, saopšteno je iz Opštinskog Odbora Bošnjačke stranke (BS) Pljevlja.

Nakon imenovanja Bojane Đačić za v. d.direktorice Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“ u reagiranju se ističe da su Pljevlja bila i ostala antifašistički i multietnički grad, gdje se s ponosom govorilo o viševjekovnom zajedničkom suživotu pripadnika različitih religija

“Zabrinuti smo za budućnost naše djece, koja će koristiti usluge biblioteke “Stevan Samardžić”. Zabrinuti smo, jer će voljom lokalne većine, čelnu funkciju u ovoj ustanovi obavljati osoba poznata po širenju netrpeljivosti prema Bošnjacima i Hrvatima. Zato se i pitamo, kakav će knjižni fond biti na raspolaganju korisnicima usluga, naročito najmlađima, koji kroz svijet knjige treba da kreiraju svoje ideje, koje ce slijediti tokom života?!

IZ BS-a su pozvali konstituente vlasti u Pljevljima da javno saopšte, da li su ovo vrijednosti za koje se oni zalažu, imajući u vidu da građanima Pljevalja govore o evropskim i antifašističkim vrijednostima.

“Pozivamo lokalnu samoupravu da objasni građanima koji su poreski obveznici, od kojih će novoimenivana direktorica biblioteke primati platu, da dobiju odgovor, da li je preporučilo za navedeno mjesto to što je javno omalovažavala i vrijeđala bošnjački narod?”, navodi se u reagovanju OO BS Pljevlja.

Đačić je postala poznata javnosti u regionu 2021. godine kada je samo dva dana nakom imenovanja, zbog fotografije s kokardom i nacionalisitčkih stavova na društvenim mrežama, smijenejna sa mjesta v.d. direktorice Osnovne škole „Ristan Pavlović“ u Pljevljima,

Povezane vijesti

%d bloggers like this: