Aktuelno Društvo Sandžak

BNV obilježio 11. maj, Dan bošnjačke zastave (FOTO)

Izložbom radova, dodjelom nagrada pobjednicima sa likovnog konkursa “Boje moje zastave” i svečanim podizanje zastave na jarbol, Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) je danas, u Glavnom uredu u Novom Pazaru, započelo obilježavanje 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave.

Na izložbi sa temom bošnjačke zastave prikazano je više od 800 radova djece iz predškolskih ustanova i osnovnih škola u sandžačkim opština, a autorima najboljih radova su dodijeljene novčane nagrade i pohvalnice. Priznanje u obliku zahvalnice i bošnjačke zastave dodijeljene su i školama koje su najbolje organizirale likovni konkurs “Boje moje zastave”.

Uz prisustvo građana, javnih ličnosti, zvaničnika Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) i intoniranjem himne sandžačkih Bošnjaka “Ja sin sam tvoj” na jarbol je podignuta bošnjačka nacionalna zastava.

Zastavu su podigli predsjednica i predsjednik Izvršnog odbora Vijeća, Misala Pramenković i Fuad Baćićanin.

Čestitajući ovaj datum predsjednica BNV-a, Misala Pramenković je rekla da je ovo za Bošnjake najznačajniji i najradosniji blagdan koji proslavljaju u Sandžaku, Republici Srbiji i diljem svijeta.

“Naš bajrak, naša zastava, nas svake godine poziva da zajedno stanemo ispod njega gdje samo zajedno možemo raditi na boljitku, prosperitetu i ostvarivanju i afirmaciji individualnih i kolektivnih prava Bošnjaka u Sandžaku i Republici Srbiji. Ukoliko zajedno stanemo ispod ovog bajraka imaćemo zaklon i zaštitu i uživat ćemo u njegovom hladu”, rekla je Pramenković naglasivši da bajrak, kakav je sandžački, ne zaslužuje da se drži nisko.

Naglasivši da bijela boja na ovoj zastavi simbolizuje ideju mira i ljubavi, suživota i univerzalnih vrijednosti, predsjednica  BNV-a je istakla da bijela boja ukazuje na slobodu, kao preduvjet bilo kojeg ideala.

“Bez slobode se ništa nabrojano ostvariti ne može. Bošnjakinje i Bošnjaci razvijajmo i njegujmo svijest o sebi. Ono što mi jesmo, o našim vrijednostima, ali i pričajmo našoj djeci o našem bajraku, o našoj ponosnoj historiji jer ovaj bajrak nije obično platno platna. Ovaj bajrak oslikava ono što smo mi, još jedna kockica u mozaiku evropskih naroda”, poručila je ona dodavši da je jedan od najviših izazova sa kojim se Bošnjaci danas susreću očuvanje identiteta onih koji žive u dijaspori.

Kazala je i da su najveći resurs Bošnjaka, danas, mladi koji na brojnim poljima postižu vrhunske rezultate.

Kao jedan od tri bošnjačka nacionalna blagdana Bošnjaci u Sandžaku, Srbiji i diljem dijaspore od 2005. godine obilježavaju 11. maj, Dan bošnjačke nacionalne zastave.

Odlukom Bošnjačkog nacionalnog vijeća od 11. maja 2004. godine, potvrđenom Odlukom Savjeta Republike Srbije za nacionalne manjine od 23. decembra 2005. godine, ovaj datum je uvršten kao zvanični praznik bošnjačke nacionalne zajednice u Republici Srbiji.

Dan bošnjačke nacionalne zastave obilježava se na dan kada je 11. maja 1991. godine u Novom Pazaru osnovano tada Muslimansko nacionalno vijeće Sandžaka (MNVS), kasnije preimenovano u Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV).

Povezane vijesti

%d bloggers like this: