25 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo

General Armije RBiH Ramiz Dreković oslobođen optužbi za ratni zločin

General Armije RBiH Ramiz Dreković, nekadašnji komandant 4. korpusa ARBiH, pred Sudom BiH danas je oslobođen optužbi za ratni zločin na području Kalinovika.

Dreković je optužen da je u periodu od 21. maja do 7. juna 1995. godine artiljerijskim jedinicama u mjestu Bjelimići kod Konjica naredio neselektivne napade na srpske civile u Kalinoviku.

Artiljerijske jedinice su, prema optužnici, izvele tri napada, u kojima je jedna 15-godišnjakinja ubijena, a nekoliko civila ranjeno.

Tokom suđenja koje je trajalo četiri godine, a kako je to u završnim riječima istaknuo njegov branilac Mirsad Crnovršanin, Tužilaštvo BiH nije materijalnim dokazima potkrijepilo tvrdnju da su se radnje iz optužnice desile na način kako je to u njoj i opisano.

Između ostalog, naveo je i da je vremenski period u optužnici paušalan. Tužilac Vladimir Simović, koji je zastupao optužbu u ovom predmetu, u završnim riječima je ustvrdio da je Tužilaštvo dokazalo “da su sve osobe – koje su ranjene i ubijene u granatiranju – civili, djeca koja su se vraćala iz škole, te da nisu uzimala učešće u oružanom sukobu”.

Prema njegovim riječima, Tužilaštvo je saslušanjem svjedoka i materijalnim dokazima uspjelo dokazati da je od kraja maja do polovine juna 1995. godine bilo granatiranje Kalinovika, prenosi Faktor.

Ramiz Dreković je rođen 10. maja 1956. godine. Rodom je iz sela Veseniće, kod Ribarića (Tutin, Sandžak).

Nakon završene osnovne škole u Ribarićima, srednju školu, gimnaziju, završava u rodnom gradu Tutinu. Vojnu akademiju KoV, smjer oklopno-mehanizovane jedinice završio je 1980. godine u Banjoj Luci.

Kao školovani oficie bivše JNA i kapetana prve klase napustio je tu vojsku sa službe u Bjelovaru 1991. godine i stavio se na raspolaganju Patriotskoj ligi BIH u Bihaću, a kasnije učestvuje u odbrani BiH i 1992. postajeakomandanta 5. korpusa Armije Republie Bosne i Hercegovine. Bio je komantat 4. korpusa, načelnika Uprave za politička pitanja Generalštaba Armije RBiH, komandanta Komande obuke i doktrine Vojske FBiH. Na petu godišnjicu od formiranja Armije RBiH, unaprijeđen je u čin divizijskog generala.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: