Aktuelno Politika Sandžak Turska

Ugljanin: Građani Turske porijeklom iz Sandžaka treba da znaju da će rezultati izbora u Turskoj u mnogome određivati kvalitet života građana na Balkanu

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin izjavio je da je cilj posjete delegacije Bošnjaka Turskoj bio da građanima te zemlje porijeklom iz Sandžaka ukažu da će rezultati izbora u Tursko u mnogome određivati kvalitet života građana na Balkanu.

“Cilj naše posjete Republici Turskoj jeste da kažemo građanima porijeklom iz Sandžaka da će rezultati ovih izbora za predsjednika Republike Turske u mnogome određivati kvalitet našeg života na Balkanu. Pobjeda Recepa Tayyipa Erdogana na čelu ove moderne, ekonomski i razvijene Republike Turske znači stabilan, siguran Balkan i dobru saradnju sa Republikom Turskom. Mi ovdje nemamo mogućnost da glasamo, ali smo posjetili naše ljude porijeklom iz Sandžaka da njima kažemo šta za nas znači pobjeda AK Partije i Recepa Tayyipa Erdogana”, rekao je Ugljanin za Anadoliju sumirajući rezultate višednevne posjete Turskoj.

Ponovio je podršku politici mira, razvoja i pravde koju vodi ova politika i Erdogan.

“Hoćemo da kažemo čitavom svijetu da je to sposoban čovjek da čuva identitet i dostojanstvo turskog naroda i države i svih muslimana svijeta”, naglasio je Ugljanin.

Predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Fuad Baćićanin je kao zvaničnik i član delegacije koja je također, na poziv AK Partije boravila u Turskoj, izjavio da je cilj bio podrška politici koju vodi Recep Tayyip Erdogan.

“Podrška politici mira i stabilnosti i podrška uspostavljanju veza koje je predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan uspostavio sa svim zemljama na Balkanu. Dobrih i stabilnih odnosa i stabilnih veza jer jaka Turska, na ovom kursu na kojem trenutno ide, znači jak i stabilan Balkan. Stabilna Turska znači stabilan Balkan i region”, kazao je Baćićanin, dodavši da pobjeda AK Partije i Erdogana u ovom trenutku označava stabilnost Balkana i pobjedu svih naroda koji traže svoja prava.

“Oči tih naroda, tih ljudi trenutno su uperene prema predsjedniku Republike Turske i pomno prate izbore koji će se 14. maja održati u Republici Turskoj.”

Zvaničnik BNV-a je predočio da su tokom boravka u Turkskoj obišli više udruženje građana porijeklom iz Sandžaka i njihovih sportskih klubova, ali imali i susrete sa turskim ministrom unutrašnjih poslova Suleymanom Soyluom, ministrom okoliša i urbanizma Muratom Kurumom i zajedno sa svim balkanskim delegacijama učestvovali na susretu sa predsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafom Sentopom.

Foto: SDA Sandžaka

Izvor: AA

Povezane vijesti

%d bloggers like this: