17 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika Srbija

BNV: Odnos države prema manjinskih narodima predstavlja opštu politiku te države prema vladavini prava i ljudskim pravima

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) izražava veliku dozu zabrinutosti povodom činjenice da Evropska unija ni ove godine neće otvoriti nijedno novo poglavlje u pregovorima o članstvu sa Srbijom.

Iz tog predstavničkog tijela Bošnjaka je upućen poziv državnim organe i državnom rukovodstvo Republike Srbije da što prije otkoče procese evropskih integracija, te usvojene zakone i ostale regulative implementiraju na dobrobit svih građana koji žive u ovoj državi.

“Stanje demokratije, vladavine prava, medijske slobode kao i nivo poštovanja ljudskih i manjinskih prava ostaju ključni problemi sa kojima se Republika Srbija suočava u procesu pristupanja Evropskoj uniji”, ocjenili su danas iz Bošnjačkog nacionalno vijeće i zatražili reviziju Akcionog plana za manjine koji, kako je navedeno, nije uvažio pitanja koja opterećuju pripadnike bošnjačkog naroda u Sandžaku, “nema potrebni legitimitet te nije uvažio prijedloge ostalih manjinskih zajednica”.

Bošnjačko nacionalno vijeće ukazuje da skoro punu deceniju obavještava domaću i međunarodnu javnost o lošem stanju demokratije i poštovanju ljudskih i manjinskih prava u Srbiji te nezavidnom položaju Bošnjaka u ovoj državi.

“Odnos jedne države prema manjinskih narodima predstavlja opštu politiku te države prema vladavini prava i ljudskim pravima. Država Srbija, posljednjih godina, prema izvještajima domaćim i međunarodnih organizacija i institucija, koje se bave praćenjem stanja demokratije i vladavine prava, bilježi stagnaciju te pogoršanje u ovim važnim oblastima. Bošnjaci Sandžaka imaju mnogo neriješenih problema u Srbiji zbog višedecenijskog lošeg odnosa državnih organa prema Bošnjacima, diskriminacijom sa kojom se Bošnjaci susreću, njihovim maternjem jeziku te njihovim pravima i slobodama u ovoj državi”, navodi se u reagiranju.

Dodaje se i da Bošnjačko nacionalno vijeće, u svojstvu najvišeg predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji, ostaje privrženo vrijednostima Evropske unije i evropskim integracijama te i dalje vjeruje da jedino model organizacije države i društva koji sprovode članice EU može obezbijediti održivi opstanak Bošnjaka i rješenje statusa Sandžaka.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: