24 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak Sjenica

BNV: Opština Sjenica radi protiv Bošnjaka

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) pozvalo je danas rukovodstvo opštine Sjenica da što prije prestane sa djelima usmjerenim na ograničenja i ukidanje nastave na bosanskom jeziku i ukidanja nadležnosti Bošnjačkog nacionalnog vijeća, najvišeg predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji.

Iz BNV su upoznali javnost da je Republička prosvjetna inspekcija utvrdila kršenje zakona u postupku imenovanja Školskog odbora OŠ „Vuk Karadžić“ u Sjenici u kojoj se većina nastave izvodi na bosanskom jeziku.

“Skupština opštine Sjenica nije uzela u obzir prijedloge Bošnjačkog nacionalnog vijeća kao ovlaštenog predlagača u postupku izbora Školskog odbora i time grubo prekršila Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja”, navode iz BNV-a.

Kako dodaju, Opština Sjenica je ovim činom pokušala da protivno zakonu oduzme nadležnost Bošnjačkog nacionalnog vijeća u postupku formiranja školskog odbora u obrazovnoj ustanovi u kojoj se većina nastavnog procesa izvodi na bosanskom jeziku.

Ova krovna Bošnjačka institucija podsjeća da je u mjesecu januaru ove godine, Opština Sjenica podržala prijedlog upisa u srednje škole na teritoriji ove opštine, a kojim je bilo predviđeno, kako se kaže,  smanjenje broja odjeljenja na bosanskom jeziku u sjeničkim srednjim školama.

BNV je ovim ovim putem obavjestila javnost da će učiniti sve u svojoj nadležnosti da pravnim i demokratskim sredstvima zaštiti prava Bošnjaka, a naročito zaštiti interese djece koja se školuju na svom maternjem jeziku te nastave na bosanskom jeziku.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: