Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo

Edukacija mladih iz Srbije o genocidu u Srebrenici

Dvadeset mladih iz Srbije, a među njima i iz Novog Pazara, učestvuje na trodnevnoj konferenciji o genocidu koja se održava u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari. Ovaj skup održava se pod motom “Sjećanje na genocid u Srebrenici”.

Organizator konferencije je regionalna “Inicijativa mladih za ljudska prava” iz Srbije (YIHR), koja ima kancelarije u Podgorici, Sarajevu, Prištini, Zagrebu i Beogradu.

Na konferenciji u Memorijalnom centru Potočari su mladi iz Beograda, Valjeva, Novog Sada, Zrenjanina, Bora, Leskovca i Novog Pazara.

Svi ovi mladi iz Srbije su prvi put u Srebrenice i prvi put se susreću sa ovom tematikom. Želimo da se edukuju o genocidu kroz predavanja i iznošenje činjenica, kroz istorijske časove i kroz druženje sa mještanima Srebrenice. Cilj nam je da stvore sopstveno mišljenje o onome što se dešavalo u Srebrenici jula 1995. godine kroz iznošenje informacija i činjenica koje su dostupne”, rekla je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Fiona Jelići, koordinator programa.

Andrea Leskur iz Valjeva željela je da se na licu mjesta uvjeri u sve ono što se dešavalo u Srebrenici jer to nije moguće spoznati u njenom gradu.

“U Srbiji nismo u mogućnosti da saznamo više činjenica o ratnim dešavanjima i zločinima koji su se dogodili u prošlom ratu, pogotovo ne o genocidu u Srebrenici. Susrećem se sa kolegama na fakultetu koji poriču genocid i želja mi je bila da dođem ovdje i saznam o svemu što se ovde dešavalo. Nastojaću da otvoreno razgovaram sa njima i ako uspem ubediti bar jednu kolegicu, s kojom sam imala verbalni sukob oko genocida, biće mi drago što sam učestvovala na ovoj konferenciji”, rekla je Andrea Leskur.

Matija Vuletić iz Beograda ima 20 godina i takođe je malo znao o onome što se dešavalo u Srebrenici jula 1995. godine.

“Znao sam samo nekoliko činjenica i malo brojeva o ubijenim. Hteo sam da dođem u Srebrenici u saznam činjenice i da formiram vlastito mišljenje o svemu. Uverio sam se da se ovde desio genocid i treba odvojiti počinioce od srpske nacije. Ja sam Srbin i ponosan sam na to, ali oni koji su ovdje počinili genocid, nisu Srbi i treba se distancirati od njih. Pokušaću na početku da razgovaram u krugu porodice o svemu ovome i da im predočim stvarnost”, istakao je za RSE Matija Vuletić.

Tokom tri dana konferencije, osim učenja o genocidu, mladi iz Srbije prisustvovali su istorijskim časovima, posjetili sve sadržaje Memorijalnog centra i gledali filmove o genocidu. U slobodno vrijeme družili su sa mladima Srebrenice, svih nacionalnosti.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Foto: MC Srebrenica

Povezane vijesti

%d bloggers like this: