Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

BNV: Potvrđeno da je u O.Š. “Avdo Međedović” izvršen akt diskriminacije

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković donijela je mišljenje kojim je utvrđeno da je Ministarstvo prosvjete Republike Srbije izvršilo akt diskriminacije u postupku imenovanja vršioca dužnosti direktora OŠ „Avdo Međedović“ u Novom Pazaru u februaru 2020. godine jer nije zatražilo mišljenje Bošnjačkog nacionalnog vijeća prilikom imenovanja, saopšteno je danas iz predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji.

RB 282-25-2021 Mišljenje poverenika sa preporukom – OŠ Avdo Međedović_co…

Kako se ukazuje u obrazloženju ovog mišljenja se ističe i da je Ministarstvo prosvjete bilo dužno da zatraži mišljenje Bošnjačkog nacionalnog vijeća pri prestanku dužnosti bivšeg direktora, time još jednom potvrđujući da Ministarstvo prosvjete drsko diskriminiše Bošnjake i Bošnjačko nacionalno vijeće selektivno primjenjujući odredbe Ustava i zakona.

“Protivno izraženoj volji zaposlenih, školskog odbora škole Avdo Međedović i mišljenja Bošnjačkog nacionalnog vijeća, tadašnji ministar prosvjete Mladen Šarčević je protivzakonito imenovao za VD direktora lice koje nije učestvovalo na konkursu za izbor direktora, nije radilo u ovoj školi i koje je prema sopstvenim tvrdnjama iznijetim u medijima, na tu poziciju imenovano isključivo kao visoki funkcioner jedne političke stranke”, ocjenjuju iz BNV-a.

Podsjeća se da je proces za izbor direktora OŠ „Avdo Međedović“ je bio ponovljen u januaru 2020. godine, a Bošnjačko nacionalno vijeće je sa naročitom pažnjom pratilo drugi konkurs i ustanovilo da je procedura protekla u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, što je potvrdila i gradska prosvjetna inspekcija svojim rješenjem.

Nastavničko vijeće OŠ “Avdo Međedović“ u Novom Pazaru, je tajnim izjašnjavanjem na posebnoj sjednici održanoj 03. februara 2020. godine, dalo većinsku podršku kandidatu Zahiru Gudževiću, a na sjednici Školskog odbora, kandidat Zahir Gudžević dobio je jednoglasnu podršku članova Odbora.

Kolektiv ove osnovne škole i roditelji djece su tokom mjeseca februara prošle godine održavali proteste ispred škole povodom nezakonite odluke ministra da na mjesto direktora postavi lice koje nije učestvovalo na konkursu.

Školski odbor OŠ „Avdo Međedović“ u Novom Pazaru je također podnio tužbu Upravnom sudu i pritužbe Zaštitniku građana i Povjerenici za zaštitu ravnopravnosti.

Bošnjačko nacionalno vijeće je u martu 2020. godine pokrenulo postupke kod Upravnog suda, Zaštitnika građana i Povjerenice za zaštitu ravnopravnosti sa ciljem zaštite Ustavom i zakonom zagarantovana prava Bošnjaka na obrazovanje na maternjem jeziku.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: