25 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Novi Pazar

Gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić boravila u prvoj posjeti BNV-u i Gradu Novom Pazaru

Gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić boravila je u posjeti Novom Pazaru i posjetila je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) i Gradsku upravu Novog Pazara.

U Glavnom uredu BNV-a Karić se susrela rukovodstvom Vijeća.

Predsjednica Vijeća, Curić sa saradnicima upoznala je gradonačelnicu Sarajeva sa historijatom rada i nadležnostima Vijeća, sa položajem Bošnjaka u Republici Srbiji te aktivnostima Vijeća vezanim za ostvarivanje prava Bošnjaka u Srbiji, objavljeno je nakon sastanka.

Gradonačelnica Benjamina Karić je istakla da Grad Sarajevo aktivno pruža podršku aktivnostima kako Vijeća kongresa Bošnjačkih intelektualaca tako i institucijama koje brinu o nacionalnim interesima Hrvata i Srba u Sarajevu, te da se nada da Grad Novi Pazar pruža podršku Vijeću i institucijama koje i brinu o kulturi, obrazovanju, informisanju.

Predsjednica Vijeća je istakla da Novi Pazar, regionalni centar Sandžaka, ima historijski posebne veze sa Sarajevom, te da je Novi Pazar dugo vremena smatran “vratima Bosne” i bio je važna stanica na putu između svih važnijih tadašnjeg gradova, sve do Berlinskog kongresa i tog 13. jula 1878. kada je Sandžak odvojen od Bosne.

“Dolazak gradonačelnice Sarajeva tumačimo kao poruku da će visok nivo saradnje i solidarnosti biti nastavljena na istim onim čvrstim osnovama iz prethodnog perioda, ali i temelja koji sežu daleko dublje u historiju. Gradovi Sarajevo i Novi Pazar su zbog tih historijskih veza uvijek bili podrška jedan drugom, a zajedno su i most koji povezuje naše zemlje sa Turskom i njenim građanima porijeklom iz Sandžaka i Bosne”, rekla je Curić, ocjenivši da samim tim što je na početku mandata uvrstila posjetu Novi Pazar, “vjerujemo da ćemo samo biti bliže jedni drugima i da će nastaviti da nam bude podrška baš onako kakva smo i mi podrška bratskom narodu u BiH”.

Bošnjačko nacionalno vijeće kao krovna institucija Bošnjaka, se nada da će gradonačelnica Sarajeva u svom radu pokazati senzibilitet za veze naših građana i želimo da u njoj vidimo tu energiju.

Istakla je da su Bošnjaci Sandžaka bili sretni i ponosni na pomoć i podršku koja je dolazila iz Sarajeva i cijele BiH tokom prošlogodišnje pandemijske krize, a

“Posebno nas je ganuo gest da Vijećnica ponese boje naše zastave“ kazala je predsjednica Vijeća.

Gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić je zahvalila na srdačnoj posjeti te istakla da se će Grad Sarajevo uvijek dati punu podršku aktivnostima Vijeća, dr. Jasmina Curić.

Tokom svoje prve zvanične posjete našem gradu, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić sastala se sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem.

– Saradnja dva bratska grada

Razgovori na temu saradnje bratskih gradova, kao i konkretni planovi na kojima počiva partnerstvo, temelje se, isključivo na potrebama građana, poručeno je nakon ovog susreta.

“Imamo mnoštvo mogućnosti da povezujemo naše gradove, posebno kroz različite obrazovne, kulturne i sportske programe. Radićemo na povezivanju mladih, sportista i kulturnih radnika u narednom periodu“, kazala je Benjamina Karić, gradonačelnica glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Ona je istakla da je Novi Pazar grad dobrodošlice i srdačnosti, te da se ona tokom posete oseća kao kod svoje kuće.

Zato, između ostalog, prema rečima gradonačelnice Sarajeva „Novopazarke i Novopazarce građani Sarajeva osjećaju kao svoj, bratski narod“.


Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac je podsjetio da dva grada povezuje mnogo toga.

“Bratski gradovi povezani su i činjenicom da mnogo Novopazaraca živi u Sarajevu. Upravo su ti ljudi, porijeklom iz ovog kraja, najčvršći most saradnje dvije zemlje i dva grada. Multietnička nit i multikulturalnost karakteristike su oba grada, na šta smo takođe, izuzetno ponosni. Saradnju u različitim oblastima, obraćajući posebnu pažnju na interesovanja i potencijale mladih, unaprijedićemo u narednom periodu“, poručio je gradonačelnik Biševac i podsjetio da je bliskost zajednica došla do izražaja po Novi Pazar, najtežem trenutku.

Podsjetio je da je grupa ljekara iz Bosne i Hercegovine došla u naš grad prošle godine, u momentima najvećih razmjera pandemije u Novom Pazaru, kao i da, pored medicinske pomoći građanima, Kanton Sarajevo je Novom Pazaru pružio i dragocenu novčanu pomoć, što nikada nećemo zaboraviti.

“Dešavanja u protekolom periodu dodatno su zbližila Novopazarce sa građanima Sarajeva“, istakao je gradonačelnik Nihat Biševac.

Gradonačelnici dva grada obišli su, nakon zvaničnog dela sastanka, novopazarsku Staru čaršiju.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: