29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Knjigofil Kultura Sandžak

BNV raspisao literarni konkurs “I ja imam svoju zastavu“

“I ja imam svoju zastavu“ naziv je literarnog konkursa koji je u povodu obilježavanja 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave, raspisalo Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV).

Konkurs sa svim oblicima literarnih izraza namijenjem je učenicima 7. i 8. razreda osnovnih, kao i učenicima srednjih škola, traje do 24. aprila.

Vijeće je pripremilo i vrijedne nagrade za najbolje radove, a biće i nagrađen nastavnik bosanskog jezika čiji učenik osvoji prvo mjesto u nekoj od kategorija.

Sekretar Vijeća Samer Jusović je istakao da se, pored obilježavanja blagdana Bošnjaka, ovim konkursom promovišu nastava i izražajne spoodnosti kod mladih na maternjem bosanskom jeziku.

“Ovom prilikom pozivam sve učenike u nastavi na bosanskom jeziku da uzmu učešće u ovom nagradnom literarnom konkursu, koji za cilj ima promovisanje nastave na bosanskom jeziku, ali i da doprinese da učenici bolje i potpunije usvoje književnojezičku normu, da poboljšaju svoje izražajne sposobnosti i da se kompletno služe književnim jezikom”, rekao je Jusović.

Bošnjačko nacionalno vijeće će, već tradicionalno, nizom manifestacija obilježiti 11. maj, Dan bošnjačke nacionalne zastave kao najznačajniji blagdan za sve Bošnjake u Sandžaku i Republici Srbiji.

Imajući u vidu aktuelna dešavanja i situaciju u Palestini BNV će i ove godine 11. maj obilježiti prigodnim, ali bogatim programom.

Pored tradicionalnog podizanja bošnjačke zastave na jarbol ispred Vijeća, u saradnji sa Bošnjačkim nacionalnim vijećem u Crnoj Gori (BNVCG) priprema se i međunarodni skuo, pod nazivom “Bošnjaci u društveno- političkim procesima u prethodnih 30 godina.

Congue iure curabitur incididunt consequat

Dan bošnjačke nacionalne zastave obilježava se na dan kada je 11. maja 1991. godine u Novom Pazaru osnovano tada Muslimansko nacionalno vijeće Sandžaka (MNVS), kasnije preimenovano u Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV).

Odlukom Bošnjačkog nacionalnog vijeća od 11. maja 2004. godine, potvrđenom Odlukom Savjeta Republike Srbije za nacionalne manjine od 23. decembra 2005. godine, ovaj datum je uvršten kao zvanični praznik bošnjačke nacionalne zajednice u Republici Srbiji.

11. maj, Dan bošnjačke nacionalne zastave, kao jedan od tri nacionalna blagdana, obilježavaju Bošnjaci u Sandžaku, Srbiji, Crnoj Gori i diljem dijaspore.

Zastava ili bajrak je za Bošnjake simbol identiteta, podstiče na jedinstvo i mir i svaki motiv na njoj, od bijele boje, do ljiljana i polumjeseca, ima posebnu poruku i značenje.

Izvor: Behar TV

Povezane vijesti

%d bloggers like this: