Aktuelno Politika Sandžak

BNV: RIK opstruiše rad Bošnjačkog nacionalnog vijeća

Bošnjačko nacionalno vijeće pozvalo je Republičku izbornu komisiju da, kako je navedeno, što prije prekine sa opstruisanjem rada Bošnjačkog nacionalnog vijeća te da bez odlaganja započne proceduru dodjele mandata novim članovima Vijeća sa izbornih lista kandidata.

“Republička izborna komisija već šest mjeseci odbija da potvrdi prestanak tri mandata starim i nove mandate dodjeli kandidatima sa izbornih lista za Bošnjačko nacionalno vijeće i time direktno opstruiše rad najvišeg predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji”, navode iz BNV-a i podsjećaju da su u prethodnih pola godine konstatovali prestanak mandata za ukupno tri vijećnika i pisanim putem, u skladu sa zakonom, zatražili od Republičke izborne komisije da to potvrdi, a da mandate dodjeli sljedećim vijećnicima sa izbornih lista.

Navodi se da je Republička izborna komisija u prethodnih pola godine održala skoro 60 sjednica na kojima je dodjeljivala mandate novim članovima drugih nacionalnih vijeća, dok jedino nije postupala u slučaju Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Bošnjačko nacionalno vijeće je već uputilo nekoliko pisanih urgencija Komisiji u kojima je zatražilo da RIK u što hitnijem roku postupi po zakonu.

“Pozivamo Republičku izbornu komisiju da poštuje Zakon o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina te da što prije omogući efektivan i nesmetan rad najvišem predstavničkom tijelu Bošnjaka u Srbiji”, stoji u saopštenju predstavnićkog tijela Bošnjaka.

Bošnjačko nacionalno vijeće, kako se zaključuje u saopštenju, izražava nadu da će Republička izborna komisija u što kraćem roku dodijeliti mandate novim članovima Vijeća i postupiti u skladu sa svojim zakonskim obavezama ali i praksom demokratskih institucija i dobre uprave.

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: