Aktuelno Nauka i tehnologija Prijepolje Sandžak

Šejla Rondić iz Prijepolja najbolja na svijetu, odnijela prvu nagradu u kategoriji “Developer of the Year: Residential“

Šejla Rondić iz Prijepolja, osvojila je prvo mjesto u svijetu na prestižnom takmičenju Global architects and builder awards (GABA) , održanom u Dubaiju iz oblasti arhitekture i dizajna.

Ona je prije nekoliko mjeseci aplicirala za “Global architects and builder awards”, jedno od najvećih svjetskih takmičenja u toj oblasti. Ove godine se održalo u Dubaiju, nominacije su tekle uživo – putem videa, zbog uslova koje je nametnula pandemija.

Nakon nekoliko mjeseci, tačnije jutros, stiglo joj je obavještenje u pismenoj formi da je osvojila prvu nagradu u kategoriji “Developer of the Year: Residential“.

“Što se nagrade tiče-raspoređena je u 17 tačaka. Nije novčana, ali nešto mnogo vrednije od novca. Ova pobjeda me afirmiše kao arhitektu i zajedno sa svjetskim arhitektama biću dio platforme koja će raditi na prestižnim projektima iz cijelog svijeta. Takođe, za nekoliko mjeseci izaći će i članak o ovom uspjehu. Danas sam razgovarala sa direktorom GABA, koji se nalazi u New Yorku i dobila sam izuzetne pohvale za svoj rad. Što se samog projekta tiče, uslovljena sam da prije prezentacije ne mogu govoriti o čemu je rijec. Tačnije, prije same premijere. Rijec je o projektu koji do sada nije plasiran ni na jedno tržiste, a od suštinskog je značaja”, rekla je Šejla ovim povodom za SNews.

Na ovom međunarodnom takmičenju učestvovalo je 300 arhitekata, 270 inženjera, 100 dizajnera i 50 investitora širom svijeta. Gala veče i prezentovanje projekta biće održano u novembru ove godine u Istanbulu, a zatim u Bangkoku.

Za nepune četiri godine uradila je više od sto projekata i osvojila prvo mejsto u Srbiji na teme “Drva biomasa” i “Deponija Stanjevina”.

Šejla je nakom matematičke gimanazije u rodnom Prijepolju osnovne studije završila 2018. godine na Fakultutu tehničkih nauka u Novom Pazaru, iste godne upisala master na Tehničkom fakultutu u Novom Sadu, a od ove godine je na doktorskim studijama u Njemačkoj i istovremeno radi u firmi i na projektu za grad Projepolje.

Izvor: SNews

Foto i ilustracije: Privatna arhiva 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: